Matnytt BEST NÅ!

BEST NÅ! >

Julen er fylt av gode smaker, minner og tradisjoner. Vi feirer sesongens råvarer og nye oppskrifter på matretter, desserter og kaker kommer til. 

 

 

 

STASELIG OG JULETE

Rødkålen kom til Norge allerede under vikingtiden, og er en av de eldste grønnsakene vi kjenner til. Skulle vært moro å vite hvordan den ble brukt på den tiden.

Men karve var et kjent krydder allerede den gang så kan hende de lagde en slags forløper til vår rødkål som vi bruker til jul sammen med surkål selvsagt.

Rødkål har mange gode egenskaper. Den smaker fyldig og søtt med en anelse bitterhet. Konsistensen er sprø og saftig, og som kokt kommer den tydelige kålaromaen frem. Rødkålen er i familie med andre kåltyper som savoykål, rosenkål, blomkål og brokkoli i tillegg til sennep og karse. I likhet med mange av slektningene, er rødkålen en kompakt grønnsak som består av tettpakkede blader. Rødkål absorberer mye smak så prøv den bresert eller ovnsbakt. Rødkål passer perfekt til julematen. 

 

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk rødkål som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Stekt foîe gras med rødkål og einerbær >

 appetitt.no/oppskrifter/forett

Rødkålsuppe, kålrot og dashi > 

appetitt.no/oppskrifter/forett

 

Andebryst, rødkålsaute og rosinsjy > 

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

 

 

GODE PINNER!

Salt og tørket lammekjøtt blir til fantastisk mat. Ja, for en delikatesse er det når det blir dampet. I tørket tilstand blir det både for salt og for hardt. Det har nokså lik smak som fenalår men er ikke spisbart før det har ligget til utvanning og er dampet ferdig.

Pinnekjøtt er en matrett som faktisk har tradisjoner langt ut over Norge. De saltede og tørkede ribbensidene fra sau eller lam dampkokes over en rist av bjørkepinner. Mange steder er tradisjonen at ribbesidene også røykes før de saltes og tørkes.  

Stadig flere spiser pinnekjøtt til jul  og mange har det på menyen i jul og nyttårshelgen.

 

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk pinnekjøtt som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Pinnekjøttpai med chevre og syltet kålrot >

appetitt.no/oppskrifter/forett

 

Honningglasert pinnekjøtt med sprø topping >

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

Pepperglacet pinnekjøtt > 

appetitt.no/matmerk/

 

 

 

MYRAS DRONNING

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule og vi kaller dem ofte for myras dronning. De er guloransje i fargen og minner noe om bringebær i form.

Bærene er saftige og smaken er karakteristisk og aromatisk.Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann. Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk. En av våre kjæreste juledesserter er krumkaker med multekrem.

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk multer som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Multedrøm > 

appetitt.no/oppskrifter/desserter

 

 Multesuppe, vanilje, kanel og rømme > 

appetitt.no/oppskrifter/desserter

 

Rørospudding med multer og krokan > 

appetitt.no/oppskrifter/desserter

 

JULEPOTETENE 

I juletiden spiser vi ekstra mye poteter. Vi lager potetlefser, lutefisk, pinnekjøtt og ribbe og alle de andre gode tradisjonsrettene våre. Et selvsagt følge til disse er poteten.

Prøv gulløye, poteten som trives aller best under midnattssola og som passer til det aller meste av mat.

 

Gulløye er en melen, norsk kvalitetssort som dyrkes fra Nordland og videre nordover. Langsom modning gir en potet med mye smak. Hjemtraktene tilsier at gulløye tradisjonelt ble spist med fersk fisk, men denne smaksrike poteten passer til mye. Smaken kan vanskelig sammenlignes med andre potetsorter. Den har en fantastisk rik potetaroma, er melen og har samtidig en fast konsistens.

 

Ringerikspoteten dyrkes på de solrike åkrene ved Tyrifjorden på Ringerike. Det kalkrike jordsmonnet og det gode klimaet er avgjørende for potetens smaksrikdom og fine, røde farge. Sammen med historien og dyrkningsteknikken utgjør dette potetens "terroir", noe som gjør Ringerikspoteten til en unik norsk matvare.

Ringerikspoteten er en gammel landsort med over 150 års historie på Ringerike. Den dyrkes av et lite antall produsenter, og sorteres og pakkes på eget gårdspakkeri - selvfølgelig også det på Ringerike.

 

Mandelpoteten er en delikatessepotet, spesielt i kombinasjon med tradisjonelle norske retter og julemat. Mandelpoteter er avlange med en liten bøy på midten. Skallet varierer mellom lysebrunt og gult, og den karakteristiske smaken er kraftigst hos de minste potetene.

Den gode smaken gjør at mange foretrekker denne sorten til blant annet viltretter, lutefisk og rakfisk. Mandelpoteten med sin gyldne farge, intense potetaroma og melne konsistens, er en av de beste matpotetene vi har.

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk potet som søkeordet i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Luftig mandelpotetpuré med honningglasert fenalår og eplechips > 

appetitt.no/matmerk

 

Saltkokte Gulløyepoteter med Rørosrømme og glasert bacon > 

appetitt.no/matmerk

 

Ringerikspotetlomper, røkelaks og pepperrotkrem > 

appetitt.no/matmerk

 

Kremet fjellmandelsuppe, djevelegg og rakfisktartar >

appetitt.no/matmerk

 

Potetrisotto med rødkål- og potetpuré >

appetitt.no/matmerk

 

 

 

NORDENS APPELSIN

Kålrot er en nær slektning av kål som også fremgår av navnet, men i motsetning til andre kålsorter er det knollen som spises, og ikke bladene. Dette en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet. Den har en mild og fin kålsmak og er anvendelig til mange retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrotstappe er et must til pinnekjøtt. Kålrot i strimler er utmerket til wok. Kålrot kan også rives og serveres naturell som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dipp.

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk kålrot som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Pinnekjøtt fermenter kålrot og grønne einebær >

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

rotmos, mandelpotet og løpstikke > 

appetitt.no/oppskrifter/forett

 

 Kålrot, bakt med timian og allehånde > 

appetitt.no/oppskrifter/forett

 

 

 

FREM MED RAKFISKEN!

Ent deilig måltid med rakfisk, tilbehør, øl og akevitt er en fin start på adventstida. Rakfisk kan kjøpes ferdig renset eller fra direkte fra butt. Det er ikke vanskelig å rense hel rakfisk. Følg bare fiskens antatomi,  side for side langs ryggbeinet og skinnet slipper lett.  Skjær videre fileten ut langs ryggbeinet. Gå etter fisken med fiskebeinspinsett og skjær bort uønskede deler. Tilbehøret til rakfisk kan være mye men det mest klassiske er løk i alle varianter, god seterømme, mandel eller ringerikspoteter, godt smør, lefser og flatbrød. Mange bruker rødbeter og egg til også. En annen variant er toast med rakfisk, finhakket salvie og sjalottløk.

Prøv også med lodderogn og dill. Spesialvarianten er “smilende” egg i grovhakket form med lunt nøttebrunt smør og finhakket gressløk.

Her er et lite utvalg retter med rødkål fra oppskriftbasen. Bruk rakfisk som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Rakfisk tartar, bonito, reddik og yuzu > 

appetitt.no/matmerk

 

Lun rakfisk, grillet kålsalat, sitrongress-hollandaise og thai basilikum > 

appetitt.no/matmerk

 

Rakfisk i «raw-ravioli», Rørosrømme og gravet eggeplomme > 

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

Sprø røsti med rakfisk, wasabirømme og vårløk > 

appetitt.no/oppskrifter/forett

 

 

 

 

TIL Å BLI SPRØ AV

Svineribbe er fortsatt den mest populære tradisjonsretten som julemiddag selv om pinnekjøttet puster ribba i nakken. Det er tynnribbe som er den klassiske ribben, hvor kotelettkammen er skåret fra.  Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg om du kjøper fersk ribbe. Kjøper du fryst ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv,  ca ½ cm ned i spekket.  Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere. Salt og pepre den rundt hele og la den ligge å trekke krydder et par dager under folie i kjøleskapet.

Så var det dette med svoren da. Beregn ca 1 time per kilo ribbe.  Damp ribba med svoren ned i en form med kokende vann som dekker svoren under folie i ca 30-45 minutter på 220 ° C. Skru ned ovnen til 180 ° C , snu ribba og legg den over på rist, med langpannen under.Bygg gjerne opp med en tallerken i midten så den får høyde på seg og fettet renner ned i formen under. Pass på at det er vann i formen. Da begynner svoren å puffe seg sakte men sikkert. Steketiden avhenger alltid av størrelse og ovn.

Skru over på grill eller sett opp overvarmen til 220 ° C de siste minuttene for å få svoren sprø og pass på at den ikke blir svidd,  så følg med. La ribba hvile en halv time minst før den skjæres opp. Server den med klassisk tilbehør som poteter, rødkål eller surkål, medisterkaker og pølser og deilig stekesjy.

 

Her er et lite utvalg retter med ribbe fra oppskriftbasen. Bruk ribbe som søkeord i søk på appetitt.no < for flere oppskrifter 

 

Ribbe glasert med lønnesirup og stjerneanis > 

appetitt.no/matmerk

 

Konfitert ribbe og eplechutney > 

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

Ribbe, kålruletter, mandelpotetkrem og rødkål >

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

Ribbe, steam bun-bao og kimchee majones > 

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev