Matnytt Mesterlig!!

Mesterlig!!> MasterChef 2020 holdt et skyhøyt nivå og det var spenning til aller siste sekund.

Bildet viser en skikkelig norsk tre-retters meny Forrett: Tartar av røye med pepperrotkrem og ristet bokhvete

Hovedrett : Ytrefilet av hjort med bakte rødbeter, smørstekte kantareller, pastinakkpure og ginsaus Dessert: Blåbær- og rømmeis med smørstekte byggryn og syrlig blåbærsirup.

 

 

Da MasterChef 2020 ble avgjort nå i november gikk Truls Torp Karlsen til topps. Sjelden, om aldri har nivået vært så høyt. Det var ulidelig spennende og vi fikk oppleve mange uforglemmelige og magiske øyeblikk underveis.

Helt tilslutt var det en jublende og rørt Truls som gikk frem for å hente det velfortjente MasterChef- trofeet sitt.

 

De to finalistene hadde fått i oppdrag å lage en treretters meny, som de fikk totalt to og en halv time til å fullføre.

 

Truls sin vinnermeny bestod av pannestekt kamskjell med eple, fennikel og dill-tapioka til forrett. Piggvar med sellerirot og stangselleri til hovedrett, og lemoncurd med hvit sjokolade, gresskar og yoghurtsorbé og marengs til dessert. Det var en fantastisk meny utført med et meget godt håndverk og finesse!

 

Til tross for at Truls vant var det flere som utmerket seg og Simen Vatne var lenge en stor konkurrent for å komme til finalen. Hans «Beef Wellington» var noe av det mest imponerende dommerne hadde sett. 

 

 

Fra venstre Simen Vatne og Truls Torp Karlsen 

 

Truls gikk av med seieren, men det gode vennskapet og samarbeidet har fortsatt for de to «hobbykokkene» selv om Simen kommer fra Ørnes utenfor Bodø og Truls fra Sandefjord.  

 

 

Elgburger,karamellisert løk, blåmuggost og pepperdressing

 

De har flere prosjekter på gang og blant disse er en felles kokebok i samarbeid med et kjent forlagshus. 

De er også godt etablerte i hver sin jobb, Truls som ingeniør i Norconsult med prosjektering og modellering av kaikonstruksjoner som arbeidsfelt. Simen derimot er grûnder og styreleder i eget selskap, Vatnegruppen og bruker sin kreativitet på oppfinnelser og produktutvikling av disse.  

 

 

Tartar av røye med pepperrotkrem og ristet bokhvete 

 

Begge to har laget fristende nettsider og instagram-profiler hvor man kan la seg inspirere til å lage de selvkomponerte rettene og menyene.

 

Smørstekt brokkolistilk med ristede gresskarkjerner og hollandaise

 

Både Truls og Simen har en utpreget sans for estetikk og finesse men oppskriftene er samtidig gjennomførbare for matinteresserte amatørkokker.

 

 

Ytrefilet av hjort med bakte rødbeter, smørstekte kantareller, pastinakkpure og ginsaus 

 

Begge to er etterhvert drevne på å lage menyer og arrangere selskaper hjemme hos folk hvor man kan leie dem som private kokker.  

 

Brunostis med nyrkrem, sjokoladecrumble og tindvedgelé

 

De samarbeider også med servitører og sommelier for den perfekte pakkeløsningen. Denne virksomheten vil de fortsette og utvikle.

 

Grillet hvalbiff med hurtigsyltet sellerirot, nypoteter og marmorert urtesaus

 

Dette er to karer som er fulle av lidenskap for mat og drikke og som ønsker og utvikle hobbyen sin videre. Bare fremtiden kan vite hva dette  vil føre til.  

 

 

Reinsdyrtaco med hjemmelagde potetlomper

 

Vi ønsker dem lykke til og rettene på foto vi presenterer her har begge samarbeidet om. 

 

 

Blåbær- og rømmeis med smørstekte byggryn og syrlig blåbærsirup

 

 

Her er oppskriftene som de har laget som vises på bildene. Det er bare å klikke på linkene:

 

Elgburger,karamellisert løk, blåmuggost og pepperdressing

appetitt.no/oppskrifter/

Tartar av røye med pepperrotkrem og ristet bokhvete 

appetitt.no/oppskrifter/

Grillet hvalbiff med hurtigsyltet sellerirot, nypoteter og marmorert urtesaus

appetitt.no/oppskrifter/

Ytrefilet av hjort med bakte rødbeter, smørstekte kantareller, pastinakkpure og ginsaus 

appetitt.no/oppskrifter/

Reinsdyrtaco med hjemmelagde potetlomper

appetitt.no/oppskrifter

Smørstekt brokkolistilk med ristede gresskarkjerner og hollandaise

appetitt.no/oppskrifter

Brunostis med nyrkrem, sjokoladecrumble og tindvedgelé

appetitt.no/oppskrifter

Blåbær- og rømmeis med smørstekte byggryn og syrlig blåbærsirup

appetitt.no/oppskrifter/

 

 

Vi stilte Truls og Simen noen spørsmål for å bli litt mere kjent med dem.

Spørsmålene var like og her er hva de svarer:  

 

Truls Torp Karlsen 

29 år 

Fra Sandefjord

Ingeniør i Norconsult

Vinner av MasteChef 2020

https://www.finessekokken.no/

@finessekokken

 

Når og hvordan startet mat-interessen?

- Jeg har alltid vært glad i å stå på kjøkkenet, så det startet nok med baking sammen med min bestemor. Så har interessen bare vokst eksponentielt jo eldre jeg har blitt. Når jeg fylte 11 år lagde jeg 3-retters middag til familien.

 

Hva er ditt første gode matminne eller beste matminne?

- Beste matminne er nok høstmenyen til Noma. Det er helt sykt hva de får til og anretningen er til stor inspirasjon!

 

Hva blir du inspirert av?

- Jeg blir kanskje oftest inspirert av ting jeg spiser på restaurant, men henter også mye inspirasjon bare fra bilder.

 

Har du noen spesielle kokkeidealer?

- Tom Victor Gausdal, Reynold Poernomo og Lise Finckenhagen

 

Har du noen favoritt- kokebok eller bøker?

- Kokkelære er en slager hos meg. Et fantastisk oppslagsverk.

 

Hva er ditt beste matprogram eller matserie?

- MasterChef er en favoritt her.

 

Beste kjøkkenredskap som du ikke kan være foruten?

- Stavmikser og mandolin

 

Hvilke råvarer liker du best å jobbe med?

- Jeg er glad i å jobbe med norske rotgrønnsaker og få maksimalt ut av dem. Ellers har vi fantastisk mye bra sjømat og vilt!


Hva er dine yndlingsretter?

- Hmm, dette er alltid vanskelig. Grillet sjøkreps med urte- og hvitløkssmør er en favoritt. Desserter med yuzu står også høyt der oppe.

 

Rødt eller hvitt i glasset?

- Å, den er vanskelig. Må kanskje gå for hvitt, selv om sesongen vi er i nå tilsier rødt.

 

Hvilken norsk tradisjonsrett er du mest glad i?

- Mammas kjøttkaker i brun saus.

 

Hvilken råvaresesong liker du best

- Sen vår synes jeg er helt fantastisk, for da bugner det av ville vekster i naturen!

 

Hvilket krydder bruker du mest?

- Jeg bruker egentlig ikke så mye krydder. Jeg prøver ofte å få frem råvarens egensmak. Bruker dog litt kanel, stjerneanis og fennikelfrø. 

 

Hvilke råvarer kan du ikke være foruten?

- Rotgrønnsaker! Sjokolade, løk og sitrus er også vanskelig å være foruten.

 

Hvilken matstil liker du best?

- Jeg er ganske nordisk i stilen, så det er stort sett det det går i.

 

Hva spiser du når du skal hygge deg foran skjermen?

- Pizza og hamburger er aldri feil, men en god lasagne eller kraftig gryte skal du heller ikke kimse av.

 

Hva serverer du helst i selskap?

- Når jeg inviterer på middag ønsker jeg å kjøre mange retter slik at vi har masse gode smaker å kose oss med. Gjerne da med en god variasjon mellom sjømat, vegetar og kjøtt.

 

Hva tenker du på når du skal sette sammen en treretters meny?

- Det første jeg tenker at det skal være en fin helhet i menyen. Forretten ønsker jeg å ha litt mildere i smak enn hovedretten, og ofte blir det sjømat til forrett og kjøtt til hovedrett. Men jeg prøver å løsrive meg litt fra det klassiske oppsettet. Også skal jo desserten være prikken over i’en! Om desserten er tung eller lett og syrlig avhenger av rettene foran.

 

Hva er din største kulinariske drøm?

- Det må være en liten koselig restaurant med åpent kjøkken hvor man nesten får en følelse av å være hjemme hos noen, og med fantastisk mat og vin. 

 

 

Simen Vatne 

22 år 

Fra Ørnes

Grûnder og styreleder i Vatne Gruppen

Deltager i MasterChef 2020

https://www.simenvatne.no/

@simenvatne

 

Når og hvordan startet mat-interessen?

- Jeg har vært interessert i mat så lenge jeg kan huske. Jeg fikk mulighet til å jobbe på restaurant da jeg var 11 og gjorde det i 4 år etter skolen. Jeg har alltid syntes det er gøy å stå på kjøkkenet å eksperimentere og prøve ut nye ting, også får man jo en enorm mestringsfølelse når det går bra. 

 

Hva er ditt første gode matminne eller beste matminne?

- Jeg har hatt mange gode matopplevelser men min første store opplevelse var nok da jeg som 13-14 åring var på Gordon Ramsay sin restaurant Petrus i London. Det var første gang jeg fikk mulighet til å spise «Michelin» mat og sånn mat som jeg prøver å lage selv i dag.

 

Hva blir du inspirert av?

- Jeg blir inspirert av gode råvarer. Råvarer man ikke trenger å gi så mye oppmerksomhet for at de skal skinne, og råvarer med særpreg. Jeg ser også veldig mye på matbilder, særlig på Instagram og henter mye inspirasjon derfra. Mange ganger kan jeg sitte flere timer å bare se på og så lage egne retter i hodet ut av det.

 

Har du noen spesielle kokkeidealer?

- Jeg liker ikke å smaksette ting veldig mye. Jeg bruker som regel kun salt og pepper som smaksforsterker også lar jeg heller smaken til råvaren stå i fokus.

 

Har du noen favoritt- kokebok eller bøker?

- Jeg leser ikke bøker, men jeg leser ofte oppskrifter på nett og henter inspirasjon derfra.

 

Hva er ditt beste matprogram eller matserie?

- Jeg har alltid vært glad i MasterChef, og har sett på det så lenge jeg kan huske. Så det var veldig stort å få muligheten til å være med der, og faktisk lage mat i et MasterChef studio, det er et minne for livet.

 

Beste kjøkkenredskap som du ikke kan være foruten?

- Foodprosessor. Med den kan man lage uendelige varianter og komponenter og det er et verktøy jeg bare må ha.

 

Hvilke råvarer liker du best å jobbe med?

- Norske råvarer, særlig råvarer høstet lokalt og tilberedt med tilbehør man også finner i nærheten. Norge er et langt land med varierte årstider, det gir oss unike smaker og teksturer som er blant de fineste i verden.

 

Hva er dine yndlingsretter?

- Privat spiser jeg mye husmannskost. Kjøttkaker, lapskaus, supper etc. Men om jeg skal lage noe mer fancy lager jeg gjerne viltkjøtt og skalldyr.

 

Rødt eller hvitt i glasset?

- Rødt. Gjerne tappet før år 2000. Bordeaux er mitt favorittdistrikt og jeg samler som regel kun på eldre Bordeaux viner.

 

Hvilken norsk tradisjonsrett er du mest glad i?

- Jeg er veldig glad i høstmat som feks. Fårikål. Denne kan man lett spice opp eller lage på «utradisjonelle» måter som gjør den mer spennende. 

 

Hvilken råvaresesong liker du best?

- Høsten. Da har vi både grønnsaker og proteiner i sesong og smakene er på sitt beste.

 

Hvilket krydder bruker du mest?

- Salt og pepper.

 

Hvilke råvarer kan du ikke være foruten?

- Potet, fløte og smør.

 

Hvilken matstil liker du best?

- En blanding mellom veldig enkel mat og fine dining. 

 

Hva spiser du når du skal hygge deg foran skjermen?

- Lapskaus eller nachos. Helt forskjellig men godt og enkelt.

 

Hva serverer du helst i selskap?

- Noe med puré. Jeg er veldig glad i pureer fordi dem setter en dyp smak på retten og har en deilig tekstur. Puré kan du servere til hva som helst og lage av nesten hva som helst.

 

Hva tenker du på når du skal sette sammen en treretters meny?

- Da tenker jeg på at rettene skal psse perfekt sammen men samtidig være helt forskjellig. Jeg liker ikke når man bruker samme smaker i flere retter eller hvis man bruker samme hovedkomponent i flere retter. Jeg liker å holde det enkelt og fokusere på rene smaker.

 

Hva er din største kulinariske drøm?

- Å kunne drive prosjekter for å inspirere andre, særlig unge, til å lage mer ordentlig og god mat, gjerne med lokale råvarer. Om det er gjennom kokebok, TV-serie eller noe annet, får tiden vise.

 

 

FAKTA

MasterChef er et britisk talentprogram for amatørkokker, skapt av Franc Roddam for BBC i 1990. Det ble sendt fra 1990 til 2001, og i en oppdatert versjon fra 2005. Programkonseptet er blitt eksportert til en rekke land, blant annet Norge. 16 utvalgte amatørkokker møtes i MasterChef-studioet. Disse skal bli til en Masterchef i løpet av 20 episoder. Tre dommere bedømmer oppgavene og en og en blir sendt ut av konkurransen etter hvert som ukene går. Årets dommere var Lise Finckenhagen, Jonathan Romano og Maj-Britt Aagaard

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev