FOTO Stian Broch
KOKK Truls Torp Karlsen og Simen Vatne
november 2020
Elg er skogens konge, og med noen enkle grep blir den lett kongen på tallerkenen. Kjøttet har mye smak og trenger derfor ikke å krydres veldig mye. Du kan lage utallige kombinasjoner med elgkjøtt, burger er en klassiker. Denne passer perfekt for sultne tur gjester.
Elgburger
600 g elgkjøtt
50 g smør
2 ss olje
200 g blåmuggost
4 brioche burgerbrød
Karamellisert løk
2 store gul løk
100 g sukker
1 ss smør
Pepperdressing
2 dl seterrømme
50 g revet pepperrot
½ sitron
Kvern opp elgkjøttet. Krydre med salt og pepper. Form til kjøttboller på 150 gram hver. La kjøttbollene hvile i minst en halvtime før du presser dem ned til burgerform. Stek 2-3 minutter på hver side i en varm panne med smør og olje. Stek brioche brødene på “innsiden” slik at de får en gyllen farge.
Karamellisert løk
Kutt løken i to og kutt så i tynne skiver. Varm opp en panne og tilsett smør, løk og sukker. Stek på middels varme til løken og sukkeret karamelliserer seg. Pass på at det ikke blir brent.
Pepperdressing
Riv pepperroten på et fint rivjern. Rør sammen rømmen og pepperroten og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.
Sett sammen burgeren på en delikat måte. Ha gjerne dressingen nederst, så kjøttet, så blåmuggosten før du topper med karamellisert løk.
Tips
For en ekstra vill touch kan du grille burgerne direkte over bålet uten stekepanne. Da får de en nydelig røykaroma som komplimenterer elgen perfekt.
Tartar av røye med pepperrotkrem og ristet bokhvete