FOTO Ulla Westbø og stian Broch
mai 2023
Du stresser kanskje med å finne ut hva du skal servere på 17 mai både til frokost, buffet eller utover kvelden.Her er noen småretter som de fleste kan like og som passer til både bobler, hvitvin, øl og rosèvin.
Røkelaks med egg eller eggerøre og asparges passer godt sammen. Serverer du asparges som fingermat kan du lage en god kald hollandaise-majones med urter og laksen kan godt serveres med byggryn eller med frisk syrlig agurk i strimler med litt god rognkaviar.

Sveler og potetlomper er perfekt som finger og småmat. Mye gode norske råvarer kan fylles i disse. Lag de små og nette, legg de i stabler og dander skåler rundt så gjestene kan forsyne seg som de vil. Eller anrett de som små kanapeer. Pynt gjerne med karse - det er vårlig og godt.
Ønsker du retter av kjøtt kan en carpaccio med god dressing og revet norsk vellagret ost og reddiker i løvtynne skiver gjør susen og kan anrettes på store fat. Sverger du til grillmat er pølser med spennende tilbehør alltid en suksess både for store og små.

Er du ekstra flink baker du pølsebrød eller hamburgerbrødet selv. Vil du gjøre deg ekstra i flid er lakse og avokado rullade en 17 mai verdig, litt tidkrevende med lekkert.
Glem ikke et mangfoldig utvalg av norske småskalaoster til ostefatet og fenalår selvsagt.

Du finner mange gode oppskrifter og inspirasjon her på appetitt.no/oppskrifter under oppskrifter i forskjellige kategorier.
Laksespyd med syrlig agurksalat
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/fisk-skjell-og-skalldyr
Avokado- og lakserose på rugbrød
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/fisk-skjell-og-skalldyr
Potetlompe med spekeskinke, sennep, løk og reddik
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/kjott/potetlompe
Aspargessalat med røkelaks
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/gronnsaker-og-sopp
Carpaccio, bearnaisemajones og spirer
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/kjott/carpaccio