Matnytt Kom vår du skjønne grønne

Kom vår du skjønne grønne >

Nå er det påsketid og samtidig er mars faktisk den første vårmåneden og fra 14 april starter sommerhalvåret.  Da kan vi glede oss over at sommeren snart er her for fullt.

 

 

 

 

Men først skal vi forberede oss til en av vårens beste kulinariske begivenhet. Nemlig asparges-sesongen.

 

Grønn asparges er en av kokkenes favorittgrønnsaker. Den smaker fantastisk, og riktig tilberedt er den delikat sprø og saftig og en svært allsidig grønnsak.

 

 

 

Den kan stekes, grilles, kokes eller dampes, avhengig av hva du vil bruke den til. Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet samme plante – forskjellen er at grønn asparges gror over bakken, mens hvit asparges gror under.

 

Den grønne har en mildere smak og trenger mindre koketid enn den hvite.

 

Smaken er særegen, og kan beskrives som lett bitter med toner av gress og nøtter. Skjær 2–3 cm av den hvite delen med kniv, og kok asparges i lettsaltet vann i i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen. Asparges behøver ikke å skrelles.

 

Avkjøl umiddelbart i iskaldt vann, gjerne med isbiter, det stopper kokeprosessen. Den mister både farge og smak og den fine sprø konsistensen om den koker for lenge. Pensle rå grønn asparges med olje og legg den rett på grillen i 1 –2 minutter.

 

 Norsk asparges er en delikatesse som kun kan nytes fersk og den har sesong fra begynnelsen av mai og til St. Hans.

 

 

 

om asparges

«fortere enn du kan koke asparges» har den samme betydningen som i «fortere enn du kan snu deg» eller «fortere enn du kan telle til ti» .

Det skal ha vært selveste keiser Augustus som sa det første gang og det betydde kulinarisk sett at han ikke ville ha aspargesen kokt for lenge. 

 

Han hadde helt rett og det er bedre å koke asparges for lite enn for mye. Den mye tuppen skal koke mindre enn resten av stilken og deror fant man opp den vertikale kokemåten der tuppene står over det kokende vannet.

 

Det er ikke bare kokingen som krever omtanke men også hvordan man spiser den. Solkongen Ludvig 14 tvang gartnerne sine til å levere asparges fra desember og ville ha den med hvit saus mens mange på den tiden  sverget til en smørbasert vinaigrette.

 

Det finnes mange retter basert fremstillingsmetoden men den mest vanlige er å servere asparges med mousseline eller hollandaise.

 

Asparges har også effekt på helsen og skal hjelpe mot mageknip, bedre synet, fremme vannlating og være god mot nyrer og tarmer. Den regnes også som et afrodisiaka og gir en usedvanlig lukt på urin. 

 

Sjekk ut denne videoen hvor kokken Tom Victor Gausdal skreller asparges :

 

 

Du finner mange gode oppskrifter på asparges i vår oppskriftsbase og her er noen av dem:

 

Grillet asparges, dillmajones, lardo og løjrom

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Asparges, fenalår, hvitløkcrunch og Eiker xo

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Egg Benedict og asparges

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Bruk søkeord asparges eller gå inn på  de ulike kategoriene i OPPSKRIFTER >

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev