Drikke Dominio do Bibei Lalama 2016

Dominio do Bibei Lalama 2016> Flott frukt med en god, saftig friskhet

Torsdagstipset denne uka er en vin jeg alltid har likt veldig godt, og som i 2016-årgangen leverer som bare rakker’n. 

 

Vi skal til Spania og distriktet Ribeira Sacra i det nordøstre hjørnet av Galicia. Her ligger en avsides dal med bratte, terrasserte vinmarker og arbeidskrevende forhold. Dalen heter Bibei og vinen er Dominio do Bibei Lalama 2016.

 

Domino do Bibei startet opp i 1999. Eier Javier Dominguez har som mål å lage den beste vinen i området, og fikk i oppstarten råd fra kjente vinmakere fra Priorat. I dag regnes Domino do Bibei som en av de viktigste produsentene i området. 

 

I Ribeira Sacra er det den røde mencia-druen som regjerer og får følge av noen mindre kjente lokale varianter. Lalama lages på 90% mencia, 3% garnacha, 3% brancellao og 2% mouraton. Druene kommer fra tre forskjelige vinmarker som iigger fra 300 til 700 meter over havet. Vinmarkene dyrkes biodynamisk og alderen på vinstokkene varierer fra 18 til 100 år.

 

Druenen gjæres i store eikefat. Modnes på brukte franske fat i 13 måneder, får deretter syv måneder på store fat og så 16 måneder på flaske. 

 

Skogsbær, urter, vanilje og krydder på duft. Tydelig preg av brent svart pepper dukker opp underveis i sniffingen.

 

Fyldig og rik munnfølelse, flott konsentrasjon, bløte tanniner, men også med en fasthet som gir en stram ramme rundt den modne frukten. Smak av skogsbær, plommer, moreller og blåbær, spesielt i ettersmak.

Tydelig eikepreg, men på en slik måte at det ikke forstyrrer eler dominerer. Flott frukt med en god, saftig friskhet. Kan gjerne nytes nå, men tåler også lagring. 90 poeng

 

En flott vin til en god entrecôte, til grillede lammekoteletter, stekt andebryst eller kjøttfulle spareribs.

 

Sjekk ut oppskriften > appetitt.no/oppskrifter/

Sjekk ut oppskriften > appetitt.no/oppskrifter

 

 

Dominio do Bibei Lalama 2016

Varenr. 5959501 i basis (kategori 6) - Kr. 259,90

Sukker: < 3 g/l

Syre: 6,3 g/l

 

 

 

I GLASSET iglasset.no/

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/ har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev