Drikke Vin til gåsa

Vin til gåsa>

Gås er ikke så veldig vanlig julemat i Norge. Det er mer utbredt i Danmark, Tyskland og Island. JSolid pinot noir, gjerne oversjøisk, Brunello med litt alder, moden bordeaux og moden barolo er alle gode valg. En fyldig Rioja er trygt og godt valg som de fleste vil falle for.

Blandt de hvite er det lurt å gå for en med fylde og pondus. Alsace eller topp Wachau (smaragd) fra Østerrike eller en kraftig riesling fra Pfalz passer godt. Rik champagne er også et godt valg.

 

 

Gosset Grande Réserve Brut

Varenr. 3229901 i bestillingsutvalget – Kr 479,-

Frankrike, Champagne. 46 % chardonnay, 27% pinot noir, 27% pinot meunier. Frisk, eplepreget duft, men også tydelig duft av roser, bringebær, brioche og søt gjærbakst. God kremet mousse, fyldig og rik. Smaker av sitrus, røde bær, epler, hint av honning og valnøttmarsipan. 90 poeng

 

 

Vina Ardanza Reserva 2010

Varenr. 353401 i basis – Kr 279,90

Spania, Rioja. 80 % tempranillo, 20 % Garnacha. 12 måneders lagring i eikeliggere + 30 måneder i amerikanske eikefat. Dufter av popcorn, kokos og vanilje blandet med krydder, bringebær, solvarme jordbær og sviske. Fyldig, silkemyk munnfølelse, god å ha i munnen. Modne, snille tanniner, men absolutt ikke tannløs. Fatpreget er dominerende i starten, men det smaker godt, det også. Dette er typeriktig, en skikkelig god, gammeldags Rioja. Frukten er solid og trygg under, fatpreget så dette takler den godt. Etterhvert kommer eiken mer i bakgrunnen, syren løfter fram ent nydelig bringebærpreg. Harmonisk avslutning med fin frukt. 90 poeng

 

Dette er forøvrig en god jule-allrounder som kan passe til både pinnekjøtt og vilt, og endog til juleribba selv om den er i kraftigste laget. Smak og behag.

 

Oppskrift på foie gras og oksehaleterrine > 

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

 

I GLASSET iglasset.no

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år. 

 

Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev