Til lutefisk er musserende vin et godt valg og gjerne en som er laget på kun grønne druer hvis lutefiskmåltidet er minimalistisk som kun lutefisk, potet og smør. Har man mye tilbehør som ertepuré/stuing, bacon, sennep, sirup og ymse søte saker som tilfører mer enn selve lutefisk-smaken kan man velge rikere viner. Rødvin anbefales ikke da det blir en metallisk smak på vinen.
Ayala Brut Majeur
Varenr. 5606201 i basis – Kr 364, 90
Frankrike, Champagne. 67 % pinot noir, 26 % chardonnay, 7 % pinot meunier. Flott intensitet på duft som går mot modne epler, nøtter og ristet loff. Kremete mousse, som boblende sitronskum i munnen, smak av modne epler, nøtter, skogsopp og streif av honning til slutt. Begynnende kompleksitet og en energisk syre hele veien. 88 poeng
Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature 2015
Varenr. 12266801 i basis – Kr 259,40
Spania, Catalonia. 100 % xarel-lo. Det er ikke så ofte man kommer over musserende vin laget utelukkende på xarel-lo. Dufter av friske, grønne epler, nøtter og kjeks. Flott autolysekarakter på denne i både duft og smak. Kremet mousse, frisk syre, smak av gule og grønne epler, lime, Ritzkjeks, brioche, valnøtter og hint av honning. Lang. 89 poeng
Oppskrift på lutefisk med hvit trøffel > appetitt.no/oppskrifter/hovedretter
I GLASSET iglasset.no
Heidi Jaksland Kvernmo
Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.
Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.
Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».