Nyhet
Drikke Viner til julens matretter og til Thanksgiving

Viner til julens matretter og til Thanksgiving>

Thanksgiving, eller Thanksgiving Day - engelsk for «takksigelsesdag», er en årlig høytids- og festdag som feires flere steder i verden av forskjellige grunner. I Canada heter den Thanksgiving Day på engelsk og Action de grâce på fransk.

 

I USA feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november. Thanksgivingshelgen, Thanksgiving Holiday, varer i fire dager, det vil si fra torsdag til søndag. Vanlig markering er å spise thanksgiving-frokost og middag sammen med familie og slekt, der hovedretten vanligvis er fylt kalkun, yams og gelé av tranebær, samt gresskarpai til dessert. Helgen preges av stor utfart i trafikken, men foregår ellers fredelig.

Helgen innleder også den omfattende julehandelen.

 

 

Opprinnelsen til den amerikanske feiringa begynte med pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621. 46 medlemmer av kolonien omkom den første strenge vinteren, men takket være gode råd fra indianeren Squanto, som snakket engelsk etter å ha bodd flere år i London, fikk de en fin maisavling på de 80 målene de hadde plantet.

 

De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, ifølge tradisjonen sammen med indianerne. Menyen den gang var likevel ikke som i dag. Gresskar ble nok spist, men ikke i pai, for man manglet kveg og hadde derfor ingen melkeprodukter. Og all villfugl ble kalt turkey av nybyggerne, så det er ikke sikkert at det var kalkun de hadde fanget.

 

Tradisjonen har etter hvert også blitt aktuell i Norge også og hovedatraksjonen er å spise hel kalkun med stuffing med en god saus, corn bread, pumpkin pie, søtpotetmos og tranebær. Her er noen viner som kan passe godt til og ha ellers en god feiring!

 

Terre di San Leonardo

Denne familiebedriften har eksistert i nesten 300 år. San Leonardo har blitt drevet etter økologiske prinsipper siden 2015. Med fokus på miljøet, kommer 35% av all energi de forbruker fra egne solcellepaneler. Vingården drives i dag av Carlo og hans sønn, Anselmo. Vingården ligger i Alto Adige, Trentino. Opp i fjellene med utsikt over Garda sjøen finner du Villa Gresti, deres hjem og hovedhus. Mellom Adige elven og fjellsidene av Lessini ligger vinmarkene side om side. Med vindene fra Gardasjøen har disse vinmarkene en unik plassering og eksponering både for perfekt sol på dagen og kalde netter. Fargen er rubinrød med fruktig duft av plommer, gress og rosa pepper. Kjølig frukt, saftig og bløt i munnen, balansert med tanniner og fast avslutning. Den passer til retter av oksekjøtt, småvilt, lam, pastaretter og and.

Pris kr 249,90

 

Lanza Valpolicella Classico

Vinprodusentene Alessandro og Paolo har drevet Vin og Organic Products i over 30, og de lager viner fra økologiske vinmarker i Valpolicella. Alessandro og Paolo har vært pioner innen økologisk vinmaking i Veneto regionen siden de startet på 80-tallet, og var de første til å introdusere økologisk landbruk i Veneto regionen. De hadde stor tro på at å dyrke økologisk var den eneste fremtidsrettet måten til å bevare best mulig jorden og oppnå høyest mulig kvalitet i vinene. Fargen er dyp blårød farge. Fruktig aromaer preget av røde bær og blomster. Litt grønne urter og krydder. Saftig munnfølelse med preg av friske ferske røde bær og grønne urter. Passer veldig godt sammen med pasta og pizza retter  eller nytes alene!

Kr 144,90

 

Paco das Côrtes

Paco Das Cortes samarbeider med en av Portugals mest kjente ønolog og vinmaker, Antonio Ventura , kåret til ‘Enologist of the year 2006. Sammen lager de kvalitetsdrevne og moderne viner til et gunstig prispunkt, men som også har lagringspotensiale. Produsenten er spesielt

kjent for sin utmerket bruk av druen Castelão, som også brukes i portvinsproduksjon. Hvis du liker Barbera druen som er veldig populær i Norge, vil du også like denne druen. Fargen er dyp mørkerød. Smaken har aroma med preg av modne mørke bær, litt tørket frukt, urter og lakris. Bløt og saftig munnfølelse med preg av mørke bær og urter med fin syre i finish. Reserva do Passo kan gjerne nytes sammen med lettere kjøtt, kylling og kalvekjøtt retter, men den gjør seg også godt sammen med smaksrike fiskeretter. Prøv den gjerne sammen med Bacalao.

Pris kr 124, 90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev