Drikke God vin til midtøsten-inspirerte matretter

God vin til midtøsten-inspirerte matretter>

Syria - Tankene ledes mer mot konflikter, krig og flyktninger enn vin når navnet på dette landet i Midtøsten nevnes. Derfor er det ekstra hyggelig å komme med noe positivt fra Syria for en gangs skyld. Tirsdagstipset denne uka er Bargylus Rouge 2013

 

Bak vinen står familien Johnny Saade, en handelsfamilie med forretninger i Syria, Libanon, Irak, Jordan og Frankrike. Selskapet drives i dag av Johnnys to sønner, Karim og Sandro og de kan fortelle om farens lidenskap for viner fra Bordeaux og Rhônedalen. Da brødrene skulle finne et område for sine vinprosjekter kikket de først mot Bordeaux, men endte opp med vinmarker i Libanon og Syria. Med seg har de «flying winemaker» Stéphane Derenoncourt fra Bordeaux.

 

I Syria fant de spor etter vinmarker plantet av romerne for 2000 år siden. Vinmarken ligger på en høyde (900 moh) ved Middelhavet nær byen Latakia og har mange ulike jordsmonn. Bargylus 2013 er laget på 60 % syrah, 20 % cabernet sauvignon og 20 % merlot. 14 måneder i fransk eikefat der 30 % er nye fat.

 

Bargylus Rouge 2013 har mørk frukt, solbærsyltetøy, sviske, nypolert mahognymøbel, trøffel, lakris og krydder på duft. Fyldig, bløt og rik, finkornede, modne tanniner. En god syrlighet som gir vann i munnen. Søte solbær/ cassis dominerer på smak, mikset med sviske og bjørnebær, pepper og kakao. Tydelig krydret fatpreg av vaniljestang og nellik. God lengde som avsluttes med en lett tørr ettersmak. Tydelig Bordeaux-inspirert vin med innslag av solvarm, moden middelhavsfrukt.

 

Det er ikke noe problem å drikke denne nå, men den har heller ikke vondt av å ligge noen år i kjelleren. Passer meget godt til lam, gjerne midtøsteninspirert med spennende krydderier. Andre bruksområder er vilt og grillet rødt kjøtt. 88-89 poeng

 

 

 

Bargylus Rouge 2013

Varenr. 11414901 i bestillingsutvalget - Kr 375,-

 

Oppskrift på hjertekebab, salat, ajvar og pita > 

appetitt.no/oppskrifter/

 

 

I GLASSET  iglasset.no

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år. 

 

Bloggen iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

Tirsdagstipset er vin fra bestillingsutvalget. Vinene i torsdagstipset er fra basisutvalget.

 

https://iglasset.no/

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev