I september starter også viltsesongen og den varer godt utover høsten mens været blir stadig kaldere. Viltkjøtt er ofte smaksrikt og magert, men har allikevel en del smaksvariasjon. Felles er at man nesten kan smake norsk natur i det rene viltkjøttet.Det er ikke nødvendig å velge de mest tanninrike vinene til viltkjøtt. Siden viltkjøttet har mindre fett enn for eksempel en marmorert entrecôte, er det bedre å velge en vin med finere tanniner.
Saftighet og bærpreg er viktige komponenter, gjerne kombinert med en diskret animalsk karakter på vinen. Nedenfor finner du forskjellige viner som passer til viltretter, og vi starter nord i Rhônedalen.
Cornas er kjent for sine kjølige og typeriktige syrah-viner. Denne vinen har et saftig anslag, er rik og fyldig med god konsentrasjon. Til denne vinen kan man for eksempel servere elg med rødvinssaus og sort pepper. Konsentrasjonen harmonerer godt med det smaksrike kjøttet, og de fine tanninene går godt til det magre elgkjøttet.
M. Chapoutier Cornas Les Arènes 2019
Varenummer: 5095701 (BU)
Pris kr 499,90
Crozes-Hermitage, som ligger sør i den nordlige delen av Rhône, lager litt mer rustikk syrah med flott bærfrukt og friskhet. Her kan man gjerne gå for en fløtebasert rett, for eksempel hjort med soppsaus.
M. Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2022
Varenummer: 8061101 (BU)
Pris kr 279,90
Viner fra det større området Côtes-du-Rhône er ofte en blend på syrah og grenache. Druen grenache gir gjerne noe mer rødbærsfrukt og en mer fruktdrevet stil enn vinene over. En viltgryte består av langkokt kjøtt og det langkokte kjøttet trenger lite tanniner. Vinene herfra har god syre som renser opp etter fløten. God fruktkonsentrasjon og syre samt lette tanniner gir en fin balanse mot retten.
Dette er en økologisk sertifisert vin som er fyldig og saftig med smak av mørke bær, litt krydder og urter.
M. Chapoutier Adunatio Côtes-du-Rhône 2022
Varenummer: 1556501 (BU)
Pris kr 199,90
Du finner oppskrift på hjortecarrè her >
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/vilt/hjortecarre