Drikke dolcetto i ny drakt

dolcetto i ny drakt> Vajra Monterustico Dogliani

Vajra Monterustico Dogliani er en eksepsjonelt dyp, intens og konsentrert utgave av den piemontesiske druen dolcetto – som i ny årgang har blitt både økologisk sertifisert og utstyrt med et splitter nytt design.

 

 

 

Dolcetto-druen har gjennom tidene ofte havnet i skyggen av andre kjente piemontesiske druer som nebbiolo og barbera – men det er ingen grunn til at den skal forbli der. I hvert fall ikke etter å ha vært innom familievingården G.D. Vajra!

 

 

 

«DEN LILLE SØTE»

Med ørlite kjennskap til italiensk (eller andre latinske språk) skulle man kanskje tro at viner basert på druen dolcetto ville være søte – men nei, dolcetto-viner er faktisk alltid tørre. Direkte oversatt betyr riktignok ordet dolcetto «den lille søte», men det skyldes sannsynligvis at syrenivået i druen gjerne er litt lavere enn i mange andre lokale druetyper i Piemonte.

 

I Vajras hender blir den bokstavelige betydningen av navnet på druen særlig misvisende, ettersom deres Monterustico er en særdeles frisk og kraftig dolcetto. Her snakker vi med andre ord ikke om noen tynn og lettbeint fruktsuppe, men om en seriøs og voksen vin som på ingen måte lar seg pille på nesen.

 

 

 

 

DRUENE SPILLER HOVEDROLLEN

Selv om det først er fra og med 2019-årgangen at Monterustico er sertifisert økologisk, har Vajras vinmarker vært dyrket etter økologiske prinsipper i snart 50 år. På dette området har Aldo Vaira, som etablerte vingården på begynnelsen av 1970-tallet, med andre ord virkelig vært en foregangsmann i regionen.

 

Den økologiske tilnærmingen gir sunne vinplanter med godt immunforsvar, og sørger for naturlig lave avlinger. Her er det med andre ord druene som får spille hovedrollen, ikke vinmakeren. Vajra har alltid som mål å lage rene, delikate og elegante viner med karakter og finesse, uten overdreven bruk av fransk eik.

 

 

 

Druene som brukes i Monterustico kommer fra DOCG-appellasjonen Dolcetto di Dogliani, som er kjent for å levere områdets (vel, planetens!) aller beste dolcetto-viner, med mer kompleksitet, kraft og struktur enn ellers i Piemonte.

 

Den nye Monterustico-etiketten vitner også om det seriøse innholdet i flasken, og tar utgangspunkt i det vakre piemontesiske landskapet med vinmarker, fjell og bølgende åser i en rustikk fargepalett som gjenspeiler jordsmonnet i området.

 

 

ALLSIDIG OG MATVENNLIG

Vajra Monterustico har en dyp, intens og elegant duft av ferske røde kirsebær, sødmefulle blåbær, roser og anis med

innslag av barnåler, mineraler, lær, mandler og sjokolade.

 

 

 

I munnen finner vi en livlig og ungdommelig vin i en rik og tett stil med lange, slanke og modne tanniner, en delikat og leskende friskhet og en ren, fyldig og kompleks smak av saftige blå plommer, kjøttfulle bjørnebær, sursøte sorte kirsebær, morellstein, svale urter, lakris og mokka med et hint av pepper som avrundes i en lang, fast og frisk finish.

 

 

 

Monterustico er en utrolig allsidig og matvennlig vin med nok fylde, frukt og friskhet til å ufortrødent hamle opp med det aller meste som står på bordet – det være seg antipasti med oster og spekemat eller italienske klassikere som pizza med kjøttboller og pasta med steinsoppsaus – og omtrent alle typer stekt, grillet eller kokt kjøtt, som for eksempel andeconfit, indrefilet av lam med urtesmør, en saftig burger med syltet rødløk, smaksrike viltgryter eller helstekt kylling med ovnsbakte rotgrønnsaker.

 

 

G.D. Vajra Monterustico Dogliani 2019 er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet til en pris på 204,90 kroner.

 

 

VISSTE DU AT…

Dolcetto-druen har svært mørkt drueskall som kun trenger kort maserasjonstid (kontakt med skall og -kjerner under gjæringen) for å produsere vin med en flott mørkelilla farge og god struktur

Man antar at det er nettopp Dogliani-området at dolcetto-druen opprinnelig kommer fra Dolcetto trenger ikke like mye sol for å modne som barbera- og nebbiolo-druer, og dyrkes derfor de fleste steder i mindre solrike vinmarker – men i Dogliani får dolcetto-druene også slippe til i de sørvendte vinmarkene, noe som bidrar til at dolcetto-vinene som kommer herfra har en ekstra innsmigrende, nyansert og karaktersterk fruktprofil.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev