Nyhet
Drikke Nyttårsfeiring med champagne og andre bobler

Nyttårsfeiring med champagne og andre bobler>

Champagne og musserende kan passe til alle rettene på nyttårsaften. Her er de beste kombinasjonene, og noen tips hvis du vil variere med alkoholfritt, øl eller stille vin.

 

Flere typer musserende vin

Skal vi gi ett champagneråd til nyttår, må det bli å la champagnen komme på bordet sammen med maten, mens sansene er på topp. Både smaksrikdommen og friskheten i champagnen kommer til sin rett med mat, og boblene virker smaksforsterkende. Ekte champagne kommer fra området Champagne i Frankrike, men nesten alle vinproduserende land lager musserende vin.

 

Musserende vin eller champagne kan være et spennende valg til den tradisjonelle nyttårskalkunen. Prøv gjerne en Blanc de Noirs, som er en musserende vin laget av kun blå druer, eller en annen fyldig musserende vin til kalkunen. Franciacorta og Alta Langa er musserende vin fra Nord-Italia som lages på samme metode og med samme druetyper som i Champagne.

 

 

Kalkun likner litt på ribbe

Bortsett fra at det er mindre fett på en kalkun, er det lyst og mildt kjøtt som ofte serveres med fruktig tilbehør og gjerne en brun sjysaus. Likhetene med ribbemiddagen er såpass mange at det er fullt mulig å bruke de samme drikketipsene til begge rettene.

 

Hva er godt å drikke til kalkun?

Fruktig hvitvin med nok fylde og friskhet er godt fordi det slipper gjennom smaken av maten. Vil du ha rødvin er det et poeng å velge en saftig og leskende rødvin med moderat tannin og moden frukt.

 

Drikketips til kalkun

 

Rødvin

Beaujolais Cru, Frankrike

Vin på druen pinot noir, USA, Australia eller Sør-Afrika

 

Hvitvin

Tørr vin på druen riesling fra Tyskland. Se etter vin i stilen saftig og frisk

Vin på druen chardonnay fra Jura i Frankrike eller USA. Se etter vin i stilen krydret og fruktig.

Les om vinstilene for hvitvin

 

Musserende vin

Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten

Musserende vin av god kvalitet fra England

Øl

Norsk eller belgisk saison / farmhouse ale

Surøl med bær, som kriek eller framboise

Alkoholfritt

Eplemost tilsatt røde bær

Lyst øl

 

Kilde: vinmonopolet 

 

Du finner oppskrift på  kalkun med stuffing, epler, løk og rieslingsaus her:

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fjarkre/nyttarskalkun

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev