Champagne og musserende kan passe til alle rettene på nyttårsaften. Her er de beste kombinasjonene, og noen tips hvis du vil variere med alkoholfritt, øl eller stille vin.
Flere typer musserende vin
Skal vi gi ett champagneråd til nyttår, må det bli å la champagnen komme på bordet sammen med maten, mens sansene er på topp. Både smaksrikdommen og friskheten i champagnen kommer til sin rett med mat, og boblene virker smaksforsterkende. Ekte champagne kommer fra området Champagne i Frankrike, men nesten alle vinproduserende land lager musserende vin.
Musserende vin eller champagne kan være et spennende valg til den tradisjonelle nyttårskalkunen. Prøv gjerne en Blanc de Noirs, som er en musserende vin laget av kun blå druer, eller en annen fyldig musserende vin til kalkunen. Franciacorta og Alta Langa er musserende vin fra Nord-Italia som lages på samme metode og med samme druetyper som i Champagne.
Kalkun likner litt på ribbe
Bortsett fra at det er mindre fett på en kalkun, er det lyst og mildt kjøtt som ofte serveres med fruktig tilbehør og gjerne en brun sjysaus. Likhetene med ribbemiddagen er såpass mange at det er fullt mulig å bruke de samme drikketipsene til begge rettene.
Hva er godt å drikke til kalkun?
Fruktig hvitvin med nok fylde og friskhet er godt fordi det slipper gjennom smaken av maten. Vil du ha rødvin er det et poeng å velge en saftig og leskende rødvin med moderat tannin og moden frukt.
Drikketips til kalkun
Rødvin
Beaujolais Cru, Frankrike
Vin på druen pinot noir, USA, Australia eller Sør-Afrika
Hvitvin
Tørr vin på druen riesling fra Tyskland. Se etter vin i stilen saftig og frisk
Vin på druen chardonnay fra Jura i Frankrike eller USA. Se etter vin i stilen krydret og fruktig.
Les om vinstilene for hvitvin
Musserende vin
Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten
Musserende vin av god kvalitet fra England
Øl
Norsk eller belgisk saison / farmhouse ale
Surøl med bær, som kriek eller framboise
Alkoholfritt
Eplemost tilsatt røde bær
Lyst øl
Kilde: vinmonopolet
Du finner oppskrift på kalkun med stuffing, epler, løk og rieslingsaus her:
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fjarkre/nyttarskalkun