FOTO ulla Westbø
KOKK the Flying Culinary Circus
appetitt 4/2011
1 kalkun
2 hele hvitløk
1 bunt rosmarin
200 g smør
1 sitron
Kutt hvitløken i to, sitronen i skiver og grovhakk rosmarin. Brun kalkunen i en stor kjele eller panne i litt olje hvis du har, hvis ikke kan det droppes. Legg kalkunen over på et stekebrett og ha smør, sitron, hvitløk og rosmarin i en stekepanne. La smøret bli nøttebrunt og hell alt over kalkunen.
Stuffing
Innmat som følger med kalkunen og bruk hjerte og lever.
250 g røkt bacon
1 løk
1 hvitløk
1 sjalottløk
250 g svisker
1 eple
½ loff uten skorpe, i terninger
3 egg
2 dl melk
1 kvast timian
1 kvast persille
½ presset sitron
salt og pepper
Kutt baconet i terninger. Skrell løken og kutt i små terninger. Stek løk og bacon med hjerte og lever i en stor stekepanne i litt olje. Kutt svisker og eple i biter, finkutt hvitløk og sjalottløk og bland det inn. Visp egg sammen med melk. Skjær skorpen av loffen, kutt den i terninger og legg dem i melken med egg. Bland så alt og tilsett finkuttet timian, persille, sitron, salt og pepper.
Snitt låra og stek kalkunen 1 time opp ned på 150 °C. Snu kalkunen og stek videre på 150 °C til en kjernetemperatur på 55 °C. Dette tar ca 2 timer. La den hvile i en halv time og temperaturen vil fortsatt stige.
Waldorfsalat
2 røde epler
1 sjalottløk
2 stenger stangselleri
½ presset sitron
200 g røde druer
50 g valnøtter
100 g majones
150 g yoghurt
salt og pepper
Skrell og kutt epler og stangselleri i terninger, finkutt sjalottløk og del røde druer i to. Ha majones, gjerne hjemmelaget i en bolle med yoghurten og smak til med sitron, salt og pepper. Bland alt og server.
Stekte epler med rosmarin
3 epler
en liten bunt rosmarin
50 g smør
2 ss sukker
Kutt epler i båter. Varm en stekepanne og ha i smør og rosmarin. Tilsett eplene og stek dette et par minutter. Dryss på sukker og stek ett minutt til. Server.
Rieslingsaus
2 sjalottløk
3 dl hvitvin av typen riesling
½ l fløte
4 ss smør
sitron, salt og pepper
Finkutt sjalottløk og ha den i en kjele med hvitvinen. La dette koke til hvitvinen er borte og fordampet. Tilsett fløte og la dette småputre med løken i 10 minutter. Visp inn kalde terninger av smøret og smak til sausen med sitron, salt og pepper. Server med kokte poteter.