Drikke En nero d’Avola som smaker sånn?

En nero d’Avola som smaker sånn? >

En nero d’Avola som smaker sånn? Gå ta banen. 

Nero d’Avola er plantet over hele Sicilia og er dyrket på Sicilia siden 1600-tallet. Historisk var dette en blandingsdrue med frappato som sin foretrukne partner. De to er fortsatt parhester, særlig i Cerasuolo di Vittoria. 

 

Fordelen med nero d’avola er at den tåler varme, sol og tørt klima uten at syren blir slapp og vinen dvask. Det er mye fordi drua har en naturlig lav pH og høyere andel av den skarpe eplesyren enn andre druesorter.

 

Det gjør at den lettere bevarer friskheten. Den modnes sent, spesielt hvis den dyrkes litt opp i høyden, noe som også er nyttig i det varme sicilianske klimaet. Dette gjør drua spesielt interessant i forhold til klimaendringer og global oppvarming. 

 

Det er en hel del billig nero d’avola som skygger for de gode vinene, men en god nero d’avola kan gi et tydelig bilde av voksestedet og varierer i stilen etter hvor den dyrkes. 

 

Ukens torsdagstips er en av de beste nero d’avola jeg har kommet over på lenge. Den er laget av Arianna Occhipinti, den unge vinmakerdronningen som gjerne går sine egne veier.

 

Druene til denne vinen dyrkes på rundt 260 meter over havet. Nettene er kjølige og mild bris svaler druene. Spontangjæret i store fat med 30 dagers skallkontakt, 22 måneders modning i store slavonske eikefat før noen måneder hvile i flaske. 

 

Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2017 dufter av mørke bær, sviske og blåbærsirup i første sniff. Så kommer det mer kirsebær og markjordbær, en spennende miks av moden og knapt moden frukt om hverandre.

 

Første slurk starter med en superfrisk syre som trøkker til fra hoppkanten. Saftig, sursøt frukt, granateple, surkirsebær og rips på smak. Middels fylde, lette tanniner, syren er markant hele veien. Frisk og delikat. God lengde.

En vin som gjerne kan serveres litt sval og i store glass. Nydelig til and og grillet svin. 89 poeng

 

 

Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2017

Varenr. 4893401 i BU - Kr 379,90

Sukker < 3 g/l

Syre: 5,1 g/l

 

 Oppskrift på Ciabatta svinekjake og norsk ricotta >

appetitt.no/oppskrifter/

 

 

I GLASSET iglasset.no/ 

Heidi Jaksland Kvernmo

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter.

I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen iglasset.no/  har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

  

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev