Av og til er ikke virkeligheten slik den først synes å være. Det kan for eksempel være naturlig å tenke at om vi skal få til en grønnere verden er plastflasken en versting vi må unngå. Glass er et gammelt naturlig materiale.
Vi har laget det i over fem tusen år, og det består stort sett av sand, som finnes overalt. Plasten er ny og laget av olje. Intuisjonen sier at glass er best.
Men går vi inn i problematikken ser vi at virkeligheten er annerledes: Det går med mer olje for å lage en flaske av glass, fylle den med vin og frakte den til oss, enn det gjør om man tapper vinen på en plastflaske. En flaske er nemlig ikke en flaske. Av én kilo glass kan man typisk lage to glassflasker, mens den samme mengden plast gir tyve flasker, altså ti ganger så mange!
Dette betyr to ting: det går med mye mindre energi til å lage en plastflaske, og det kreves mye mindre energi for å frakte denne flasken fra der vinen blir tappet til der den skal drikkes.
Forskjellen er at oljen man bruker til glassflasken er usynlig, den blir gjort om til energi og forsvinner til atmosfæren som avgasser og CO2, mens mye av oljen som går med til plastflasken er igjen i den håndfaste formen av selve flasken. Og vi kan ikke avslutte miljøregnskapet når vinen er drukket opp.
Ingen vil vel ha verken glass- eller plastflasker i naturen. Her kommer panteordningen inn.
I Norge er vi verdensmestere i pant, nesten ni av ti flasker med pant havner tilbake i pantesystemet. Plasten knuses og komprimeres allerede i panteautomaten. Den blir lettere å frakte til et anlegg som sorterer plasten og sørger for at den kan gjenbrukes til å lage nye flasker.
Ser vi på hele kretsløpet for emballasjen sparer vi rundt 90% CO2 på å bytte ut glassflasker med plastflasker.
Vinmonopolet har satt som mål å kutte 40% av sine klimagassutslipp innen 2030. Dette innebærer blant annet krav om lettvektsemballasje og pantbare flasker i stadig flere anbud. I vårt langstrakte og relativt tynt befolkede land, som i tillegg ligger langt fra stedene der vinen blir produsert, vil reduksjoner i utslipp tilknyttet til transport være betydelige, og pantesystemet vil sørge for at plasten i flaskene blir gjenbrukt heller enn å ende opp som forsøpling.
Nå har Vinmonopolet gjennomført en anbudsrunde, og Meinklang Mulatschak Weiss kommer nå på PET-flaske med pant. Miljøfordelene er så betydelige at vi tror at dette kan bli en norm for drikkeklare viner. Flaskene er lette å bære og ha med seg, de kan ikke knuse, og de tar godt vare på innholdet.
Er du ute i naturen er det mindre tungvint å få med seg tomgodset hjem igjen, og panten er et godt insentiv til å resirkulere.
Vår første vin på plastflaske med pant er Meinklang Mulatschak Weisse. Mulatschak er navnet på et østeriksk kortspill, og navnet er passende, for dette er en artig og leken vin.
Meinklang
For familiebedriften Meinklang er det ikke noe nytt å tenke helhet i vinproduksjonen. Gården drives på biodynamisk vis, og ressursutnyttelse og biologisk mangfold er grunnleggende for hele driften. Familien Michlits produserer ikke bare vin, de har utstrakt dyrehold, og de dyrker korn, mais, epler og solsikker.
I vinmarkene kan man finne både okser, hester, griser, sauer og høns. De bidrar til druene med gjødsel. Blant rankene finner man også viltvoksende planter som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Disse konkurrerer med vinrankene og stresser dem akkurat nok til at frukten blir enda mer aromatisk.
I kjelleren er det Angela som har hovedansvaret. Hun har som mål å beskytte vinenes ærlige og unike naturlige særpreg – og det gjør hun ved å la vinene lage seg selv. Vinene fermenteres kun med naturlige gjærstammer som finnes i kjelleren og i vinmarkene. Mosten avkjøles bare hvis det blir varmere enn 21 grader, og da kun ved hjelp av vann. Meinklang bruker ingen form for elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.
Meinklang Mulatschak Weißer (PET)
Lukter nyansert, sval og balsamisk med preg av aprikos- og appelsinmarmelade, kamfer, urtete og blomster. Smaken er fast og saftig med preg av svale urter, tørket aprikos og marmelade, sitrus, barnål, te og krydder.Fargen er matt, middels dyp guloransje.Den passer til retter av fisk, lyst kjøtt og svin.
Pris kr 209,90
Du finner oppskrift på kylling med urtesmør her >
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fjarkre/kylling