«Å ha en ide om hvordan du vil leve livet ditt er en stor velsignelse. Lykken er større når du har en partner ved din side som deler de samme drømmene. En felles drøm er ganske enkelt skissert: tilfredshet ved å jobbe med naturen og små skritt til god vin» Sabeth & Severin
Vingården deres er i utvikling og alle som besøker den vil møte et ungt, motivert team som tar fatt på en stor oppgave med glede. De er åpne, kreative og strukturerte, nysgjerrige og interesserte.
Det lages fin Burgunder på Tuniberg.
For «Mathis-brødrene» begynte vindyrkingen på Tuniberget for to generasjoner siden med beslutningen om å dyrke lagringsområdene til foreldrenes kalkbrudd som vingårder. Da brødrene Bernhard, Franz og Paul Mathis bestemte seg for å lagre vinene sine på franske barriquefat, var de pionerer innen trelagring. Vingården "Kalkbödele" ble grunnlagt på 1970-tallet.
Siden 2020 har Severin Stich, som overtok vingården fra sin mor Sonja Mathis-Stich, gjenopptatt familiens historie sammen med sin partner Sabeth Sedlatschek. De fokuserer på familienavnet og reflekterer over den opprinnelige vindyrkingen.
Hele Tuniberg er én vingård. Men ikke overalt ble det plantet vinstokker, det ble tatt hensyn til naturen for monokultur som trenger balanse. Man måtte tilbake til de beste tomtene og det er ikke nødvendigvis de som gjør det enklest men man blir ikke vinprodusenter for å ha det lett …
De har har valgt en steinete vei fordi det er den eneste veien til de flotte vinene. Som vinprodusenter tar de ansvar overfor naturen og ønsker derfor ikke bare å opprettholde kulturlandskapet men også fremme det. De er for tiden i ferd med å legge om til økologisk sertifisert vindyrking for å gi de naturlige metodene de har brukt så langt et klart og definert rammeverk.
De delikate vinene er formet under påvirkning fra lærere , inspirert av reiser og forankret i hjemlandet. Det er ingen dikkedarer, ingen tilsetningsstoffer, bare dyrket vin fra sunne vinstokker og jordsmonn. Vinene er så mye mer enn bare en luksus – de er et uttrykk for den livsholdningen man opplever her i området. I vingården og i kjelleren er "low tech" veldig viktig.
Vinene har en tydelig signatur: de skal være i live – og holde seg i live når de forlater fatet.
KLASSIFISERINGER:
KALKWEISS & KALKROSÉ
Strålende cuvéer av lime og løsmasse.
KALKBÖDELE
Her spiller frukten og uttrykket til druesortene hovedrollen. Håndplukket og lagret i rustfritt stål, delvis på trefat.
TUNIBERG
Viner med opprinnelse fra Tuniberg, preget av klimaet i Burgundporten. Håndplukket, spontangjæret, lagret på trefat og fylt ufiltrert.
TOMTER
Høstes for hånd på de beste markene rundt Tuniberget. Modning på små trefat, spontangjæret og fylt ufiltrert.
REN NATURE
Den ville Tuniberg, unge ideer, forfriskende annerledes. Modning i små trefat eller amfora, spontangjæret og fylt med fin gjær.
Kilde: Gebrüder Mathis
Gebrüder Mathis Tuniberg Spätburgunder 2020
Vinen har aroma av røde bær og kjølig frukt. Den smaker av modne røde bær, noe eik, balansert struktur av syre og tanniner. Fargen er rød og klar.
Den passer til lyst kjøtt, småvilt og svin.
Pris kr 399
Gebrüder Mathis Chardonnay 2022
Vinen har lukt med hint av pære og gul steinfrukt. Den er steinpreget, litt smør med hint av nøtter. Smaken er mineralsk, fyldig midtparti og lang med salt avslutning. Fargen er lys gyllen.
Passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt
Pris kr 384
Du finner oppskrift på sjømat,pasta, tang, avrugakaviar og ramsløkolje her >
appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fisk-skjell-og-skalldyr/variasjon-pa-sjomat