FOTO stian broch
KOKK christian Hoglin Honstad
APPETITT 4/2019
Kjøttkraft
10 kg kraftbein
3 kepaløk
1 purreløk
3 gulrøtter
1 selleri
4 ss tomatpuré
Brun bein av kylling og kjøtt i ovnen på 225 °C i 20-30 minutter. Svisj kepaløk og tomatpuré i en kjele og ha i resten av grønnsakene. Fyll på med vann og en god neve salt og la det koke i 5-6 timer. Det er viktig å skumme av kraften underveis. Sil og reduser kraften til den får en fyldig kjøttsmak.
Rødvin- og tyttebærsaus
1 l kjøttkraft
5 dl rødvin
5 sjalottløk
tyttebær, etter smak
Fres sjalottløk gyllen i en kasserolle. Tilsett vin og reduser til en «rødvinssirup». Tilsett kraften og la det koke sammen. Smak til med salt, sitron og smør. Jevn sausen med smør eller maisenna.
Bakt jordskokk
Vask og skyll jordskokken. Bak den i ovnen på 180 °C i 30-40 minutter.
Jordskokkrem
300 g jordskokk
5 fedd hvitløk
4 ss smør
3 dl fløte
Skrell jordskokken og kutt den i biter. Karamelliser jordskokk og hvitløk i en kasserolle til det bli mørt. Kjør det sammen i en blender, spe i litt av fløtesmøret om den blir for tykk. Smak til med salt og pepper.
Syltet løk
15 delikatesseløk, røde
1 dl eddik
4 dl sukker
6 dl vann
Skrell løken, del den i 2 og kok opp syltelaken. Tilsett løken og la den trekke ferdig i laken i ca. 20 minutter.
Anrett skiver av pannestekt reinsdyrfilet på sausen med garnityrer i en halvsirkel ved siden av.
Dander med urter og tyttebær rundt. Tilbehøret og sausen passer godt til de fleste viltretter.