Nyhet
Hovedretter lam Lammelår med klassisk tilbehør

Lammelår med klassisk tilbehør>

1 lammelår, ca 1,5 kg

1 kvast timian

2 fedd hvitløk

600 g skrelte og tynnskårede potetskiver

1 finhakket purre

3 dl fløte

200 g Vâsterbottenost

1 pakke aspargesbønner

4 skiver bacon

salt og pepper

 

Stikk små hull med en kniv i lammelåret og trykk inn skrelte hvitløksbåter og rosmarin. Krydre med salt og pepper. Rundstek låret i en panne. Bak låret i ovnen på 150 °C til en kjernetemperatur på 56 °C ved beinet. Ta det ut og la det hvile i 15 minutter.

Bland potet, purre, salt og pepper og litt hvitløk i en form. Hell over fløte og strø over osten. Stek formen i ovnen på 190 °C i ca 40 minutter. Rull en bunt med aspargesbønner. Fest med en skive bacon rundt hver og stek buntene til de er gylne. Server lammelåret med fløtegratinerte poteter, stekte tomater og en god salat.  

 

Lammesjy

6 båt hvitløk

2 ss olje

1 stilk frisk rosmarin

2 ss balsamicoeddik

4 dl rødvin

2 ss grov sennep

1 ss sukker

½ ts salt

¼ ts kvernet pepper

1 dl kraft fra steken 

 

Skrell og grovhakk hvitløkskløftene. Surr hvitløken i en kasserolle med olje i et par minutter på middels varme. Tilsett rosmarin når hvitløken er blank. Ha i balsamico og rødvin, kok ned til halvparten.Pisk inn sennep og sukker. La sausen småkoke litt slik at den blir passelig tykk og fin i konsistensen.Sennep jevner sausen, men hvor mye avhenger av typen sennep du bruker.

Noen ganger kan det være nødvendig å tilsette litt mer sennep. Om du ikke vil ha mer sennepssmak så kan du nå jevne sausen med litt maisennajevning (maisenna og vann).Smak til sausen med salt og pepper. Har du lammesjy eller kraft fra stekingen av kjøttet, bør du ha den i sausen og justere sausens konsistens deretter.

 

Fløtegratinerte poteter

600 g poteter

3 dl fløte

2 hvitløksfedd

1 ts salt

¼ ts nykvernet pepper

2 dl revet fast ost og gjerne litt parmesan 

Tørket oregano, cayennepepper og litt paprikapulver  

 

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver og finhakk hvitløk.Legg ett lag med potetskiver i taksteinlag, i en smurt form.

Strø over halvparten av hvitløken, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget. 

Ha over ett nytt lag med potet, hell over resten av fløten, resten av hvitløken, salt, pepper og resten av krydderet.

Avslutt med et potetlag og hell over resten av fløten. Stek midt i ovnen på 200 °C i 30 minutter. Strø over ost og stek videre i 20 minutter.

De fløtegratinerte potetene er kjempevarme når de kommer ut av ovnen. Det kan være lurt å la potetene stå i 5-10 minutter før de serveres.  

 

 

 Ratatouille

 

Dette  er en grønnsaksstuing fra Provence i Frankrike. Retten lages av blant annet aubergine, løk, tomater, paprika, squash, hvitløk og urter, for eksempel basilikum eller timian, som freses og småkokes i olivenolje. Ratatouille kan serveres som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev