Hovedretter lam Lammelår med sorte krydder

Lammelår med sorte krydder >

2,3 kg lammelår med bein

hvitløk, løk, sjalottløk, purre, løpstikke

chili, paprika, mynte, fersk koriander

hele pepperkorn

 

Krydderblanding til pensling

1 ss gurkemeie

2 ss garam masala

2 ss karripulver

1 ss kummin

brunt sukker, etter smak

salt og pepper, etter smak

tamarind, etter smak

1 dl sesamolje

1 dl vegetabilsk olje

 

Varm opp sesamoljeolje og fres krydderet i den. Tilsett brunt sukker og litt tamarind. Tilsett vegetabilsk olje slik at du har nok krydderblanding til pensling. Smak til med salt og pepper. Grovhakk grønnsaker og urter og ha det i en stekebakke. Tilsett krydder og vann. Fyll på vann om det trengs underveis.

Pensle lammelåret med krydderoljen og sett inn steketermometer. Stek låret på rist ved 170 °C i ca 2 timer. Når steketermometeret viser 70 °C er steken rosa, når det viser 76 °C er den gjennomstekt. La lammelåret hvile minst ett kvarter innpakket i folie før den skjæres opp.

 

Sort krydderpaste

2 ss sorte sennepsfrø

2 ss korianderfrø

2 ss fennikelfrø

5 hele sorte kardemommefrukter

 

Rist hele krydder i en tørr panne, vær forsiktig så det ikke blir brent. Mort krydderet til en mørk paste. Mot slutten av steketiden smøres pasten på toppen av lammelåret slik at det brenner seg lett inn og setter smak. Børst av overflødig og tørr paste og pensle toppen av låret med litt olje. La det hvile.

 

Dallinser

Velg dallinser som ikke trenger å legges i vann natten over. Fyll dem i en stor bolle og fyll på vann. La dem svelle noen timer og renn av vannet i et dørslag. Ta kraften fra stekebakken og sil den av i en kjele før den gis et oppkok. Krydre stekekraften til god smak med samme krydder som til pensling.

Reduser og tilsett passe mengde dallinser. Kok til de blir møre i kraften. Finhakk litt chili, paprika og vårløk og bland sammen med linsene. Her er det mange variasjoner. Velg det du liker best. Server linsene lune til lammelåret.

 

Basmatiris med sultanrosiner og cashewnøtter

Vask risen godt og skyll til skyllevannet er rent. Legg risen i en stor bolle og hell på rikelig med bløtevann. La den ligge i bløt i 30 minutter. Dette er en persisk teknikk som skiller grynene og gjør dem hvitere. La risen renne av seg i et dørslag i et par minutter. Hvis du vil steke risen med krydder før den kokes, lar du den stå til den blir tørr. Ha risen i en gryte med tett lokk. Tilsett salt og fyll opp med vann til det står 2,5 cm over risen. La den få et oppkok og trekk på svak varme i ca 15-20 minutter.

Det er viktig å ikke løfte opp lokket når risen koker. Ta gryten av varmen, og la den trekke noen minutter. Bruk en gaffel, løft litt på den og garner gjerne med nøtter og/eller sultanrosiner som bør bløtlegges litt før bruk. Bruk gjerne også grovhakket fersk koriander.  Raita hører med til indisk mat og brukes som dressing og ganekjøler. Den kan lages på mange måter. Her er en klassisk variant.

  

Agurk-raita

1 boks tyrkisk yoghurt

2 agurker

finhakket fersk mynte

finhakket fersk koriander

raspet fersk ingefær, etter smak

kummin, etter smak

salt etter smak

lime og limeskall, etter smak

 

Heng yoghurten i et par kaffefiltre og la den renne godt av. Skjær topp og bunn av agurkene, del dem i to og videre på langs. Fjern innmaten og rasp dem i lange remser. Press ut vannet. Fyll yoghurt i en bolle. Tilsett fersk hakket mynte og koriander, revet ingefær og revet limeskall. Smak til med litt salt, pepper og malt kummin.

Sett i kjøleskapet. Chutney er også selvskreven til indiske retter og det finnes mange måter å lage dem på. De har mange smaker, men likt for alle er at de er både sure, søte og sterke.

 

Mangochutney

2 faste mango

1 ts kanel

1 ts kummin

1 ts malt ingefær

1 ts kardemommefrø

2 cm revet fersk ingefær

1 fedd hvitløk

1 liten finhakket chili, uten frø

brunt sukker etter smak

1 knivsodd hvit pepper

1 ts sennepsfrø

1 dl ananasjuice

litt eple-eddik etter smak

 

Skjær opp mangoen i terninger. Kok alle ingrediensene sakte til det tykner og smak til. Avkjøl og fyll det på glass. Sett det i kjøleskapet. Ta det ut i god tid før servering.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev