Kokekraft
8 hele svarte pepperkorn
4 laurbærblader
1 kg lammekjøtt
5 liter vann
Garnityr
3 gulrøtter
1 kålrot
1 kg nypoteter eller mandelpotet
4 kepaløk
1 purreløk
en liten bunt dill
revet pepperrot, etter smak
3 ss saltet smør
3 ss grov sennep
Bechamel – hvit saus
50 g smør
50 g hvetemel
5 dl melk
2 dl lammekraft
salt, etter smak
Lammelåret kuttes i store biter på ca. 2 cm hver. Skyll dem godt i rennende vann i 5 minutter. Kok kjøttet i vann på lav temperatur med svart pepper og laurbærblad i to timer, eller til kjøttet er mørt. Ta vare på kraften til koking av garnityret.
Start med den hvite sausen mens kjøttet koker, dette er basen til lammefrikasseen. Smelt smør, ha i hvetemel og rør hele tiden med en visp. Det skal ikke bli noen farge. Hell på melk og kraft og la det koke på lav temperatur mens du rører. Pass på at det ikke brenner seg.
Etter ca. 20 minutter smaker du til med salt. Trekk kjelen til side og la den kjøle ned. Kutt kepaløk og purreløk grovt og surr det sammen med litt smør. Kutt grønnsakene i ca. 2 cm store biter og ha dem opp i kjelen.
Nå kan du tilsette et par glass med hvitvin om du ønsker mer dybde på smaken, i så fall lar du dette koke ned til halvparten. Da tilsetter du den hvite sausen til blandingen, og eventuelt mer lammekraft om du ønsker gryten tynnere.
La det koke mens du rører i ca 10 minutter. Ha opp i det kokte kjøttet og legg på et lokk. La det småkoke i ca. 1 time og rør av og til slik at det ikke brenner seg. Smak lammefrikasseen ferdig med sennep og smør, eventuelt mer salt og pepper. Riv over godt med pepperrot og hakket dill til slutt.