I denne retten benytter vi rester av pinnekjøtt i baoen. Retten er en cross-over mellom norsk tradisjonell julemat, den klassiske franske sausen aigre-doux og det asiatiske bakverket Bao.
Baodeigen trenger lang hevetid, både som hel deig og som utbakte emner.
Bao kan også kjøpes ferdig frossen i asiatisk matmarked som Scan Asia, A food o.l. Se i frysedisken etter «smiling bread». Dette gjør det mulig å lage denne retten kjapt.
Bao
600 g mel
7 ss sukker
1 ss salt
2,5 ss bakepulver
½ pakke tørrgjær
3,5 dl melk
2 ss solsikkeolje
1 ss gurkemeie, ristet i panne
Elt sammen til en deig og la den heve til dobbelstørrelse. Del opp deigen i små små boller på ca. 20 gram. La dem heve videre. Kjevle bollene ut til ovale boller og pensle den ene siden med nøytral olje.
Brett bollene til halvmåner og la dem heve til dobbel størrelse. Steam dem i bambussteamer. Når baoen er steamet, avkjøles den og snittes i skjøten slik at den enkelt kan fylles.
Ønsker du er mer crispy variant, kan du lett fritere ved å fylle panna med et tynt lag olje. Varm opp og friter lett baoen til den blir gyllen. Snu baoen og gjør det samme på andre siden. Dette er ganske tidkrevende.
Aigre-doux til pinnekjøtt
4 dl oksefond
½ dl black bean sauce
1 dl rødvin
100 g tørkede aprikoser
2 finsnittede sjalottløk
vårløk og sweet basil-blader
Kok ingrediensene godt sammen. Reduser til 2/3 og vend plukket pinnekjøtt inn i den franske klassiske sausen. Vend så inn finsnittet vårløk og
sweet basil-blader som skylles godt i kaldt vann på stilken og tørkes på papir.
Bruk en spiseskje og fyll baoene med fyllet. Forsøk å ikke søle på utsiden. Legg baoene forsiktig tilbake i bambussteamerne og gi dem et siste steam på 2 minutter, rett før servering.
Limebladolje
1 pakke limeblader
2 dl solsikkeolje
litt salt
Frys ned en pakke limeblader og kjør den på foodprosessor med solsikkeolje og en klype salt i 10 minutter. Sil av slik at det blir en klar og grønn olje.
Naper med denne freshe oljen tilslutt, som virkelig løfter det hele.