2 kg tynnribbe
2 ss salt
1 ss malt sort pepper
Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap. På dansk maner rutes ikke svoren på ribben, den stripes. Så tynt som mulig og i samme lengderetning som beina. Bruk en skarp og spiss kniv, eller en ren tapetkniv, ca ½ cm ned i spekket. Krydre ribba godt. Målene i oppskriften her er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba kan gjerne krydres et par dager før den stekes, det gir et bedre og mer smakfullt resultat.
Legg ribbenstegen i en langpanne med svoren ned. Fyll på vann til det går ca 1-2 cm opp. Sett ovnen på 230 °C. Legg en asjett i bunnen av en langpanne. Legg ribba over så asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk og ribba blir lettere sprø. Hell i 2-3 dl vann og dekk med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 30-45 minutter.
Fjern folien og skru ned ovnen til 200 °C. Stek videre i ca 1 ½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig. Mot slutten kan du også helle over juleøl, som vil gi et enda rikere smaksresultat. Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfelle, kan du sette ribba øverst i ovn under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie så de ikke blir brent. Ribba tas ut av ovnen og hviles på et lunt sted i minimum 30 minutter, helst 45 minutter. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp. Stekesjyen og fettet fra ribba helles ut av langpanna og over i en liten kjele og kan serveres som stekesjy.
Serveres med surkål, rødkål, sjy, kokte poteter, medisterpølser og kaker. Sennep, epler og svisker er også godt til ribbe.
Sjy til grisen
For å få slike mengder stekesjy fra ribba eller steika, er det viktig at du har godt med vann i langpannen under steking. Har du ikke så mye, kok ut langpanna med litt vann og eventuelt litt buljong.
2 ss usaltet smør
2 ss hvetemel
5-6 dl ribbekraft eller stekesjy fra ribbe eller svinesteik
salt og pepper
rips- eller rognebærgele
Smøret brunes forsiktig i en kjele. Tilsett mel og brun til det får en fin nøttebrun farge. Tilsett kraften og rør godt sammen. Kok opp og la det småkoke i minimum 10 minutter, aller helst 30 minutter. Smakes til og serveres til ribbe eller steik, men også til annet svinekjøtt. Frys inn eventuelle rester av sausen og ta det frem en hverdag det står koteletter på menyen. Er du så heldig å ha litt madeira, marsala eller brun sherry, kan det være vidunderlig å tilsette stekesjyen.
Frikadeller
1 kg kvernet svinekjøtt, minimum 10% fett
1 finhakket løk
15 g salt
10 g sort pepper
1 ts muskat
1 knivsodd allehånde
1-2 ts revet fersk ingefær
2 ss potetmel
2 egg
ca 2 dl melk
Kverne kjøttet selv og bruk like deler ribbe uten bein, svor og svinenakke. Krydre deigen og bland godt for hånd. Tilsett potetmel og arbeid det inn før du tilsetter egg, som også jobbes inn. Til slutt tilsettes melken, litt etter litt. Når 1,5 dl er blandet inn, lager du en prøvekake. Er denne for hard tilsetter du resten av melken. Formes til små eller store «deller», stekes i smør på middels temperatur til de er gjennomstekt og gylne.
En «delle» skal ha tre kanter, fornuftig i og med at det gir den mer stekeskorpe og dermed mer smak , samtidig som det er lettere å steke den gjennom i pannen.
Surkål
1 kg hodekål
2 epler
1 ss salt
2 ss karve
4 dl vann eller kraft
1 dl hvitvinseddik
35 g sukker
pepper
ribbefett om du har
Finsnitt kålen. Skrell og rasp eplet. Legg kål, epler, salt og karve lagvis i en kjele og hell på vann/kraft og eddik. Kok kålen til den er mør under lokk, ca. 1 – 1 ½ time. Smak til med salt og pepper og ribbefett hvis du har det. Pass på underveis at det er nok væske i kjelen, og tilsett eventuelt mer vann om nødvendig. Alt av svin og pølser er best dagen etter.