medisterpølser
3 m svinetarm
1 kg svinekjøtt, bog og nakke
350 g spekk
1 stk løk, revet på rivjern
5 stk einebær
10 stk allehånde, frø
15 stk sorte pepperkorn
0.5 ts malt ingefær
0.25 ts muskatnøtt, malt
3 dl kraft, kald kraft fra svineknoke
3 ts salt
1 ts sukker
Vask og skyll tarmene grundig i kaldt til lunkent vann. Kutt kjøtt og spekk i terninger og sett det veldig kaldt – gjerne i fryseren så det nesten fryser.
Kjør det to ganger gjennom kvern. Mal krydderne og bland dem med kjøtt/spekk, salt og sukker.
Bland godt for hånd, spe med kald kraft til all vesken er bundet med kjøttet. Tarmene tørkes godt før de fylles, vær gjerne to på fyllingen; en som tar i mot og en som sveiver. Gå over pølsene og stikk hull på luftlommer med en ren nål. Kokes og stekes, eller stekes direkte på lav temperatur.
Medisterkaker
1 kg medisterdeig
3 ts salt
5 ss potetmel
0,75 ts pepper
0,5 ts malt muskat
0,25 ts malt ingefær
5 dl melk
4 ss smør til steking
Tilbehør:
4 stk eple
2 pk svisker
1 ss smør til steking
Det er viktig at alle råvarene har samme temperatur, og er så kalde som mulig.
Tilsett salt og elt deigen for hånd eller i maskin til den blir seig den skal “henge” på fingrene når du tar litt deig mellom to fingre.
Spe med kald melk i flere omganger, og rør deigen godt mellom hver gang du sper. Tilsett potetmel og krydder når du har spedd inn 2/3 av melken. Rør godt, og fortsett å spe med resten av melken.
Form runde kaker med skje, brun dem i smør i en middels varm stekepanne. Trekk dem ferdig i vann, kraft eller buljong.
Del eple i båter. Stek dem sammen med svisker i en panne med smør.
Medisterkakene er klare til servering. Passer like godt sammen med ribbe og annen julemat som alene servert med julematens faste tilbehør.