Nyhet
Hovedretter Kjøtt kokt juleskinke

kokt juleskinke>

2 kg rå utbeinet skinke

noen allehåndekorn

pepperkorn

Et par laurbærblad

1 løk

I gulrot.

vann så det dekker skinka.

 

Skyll skinken med kaldt vann. La nettet være på. Sett inn steketermometer, gjerne digitalt. Sørg for at spissen settes der det er mest kjøtt. Legg skinken i en gryte og hell på vann til den er tildekket. Skinken legges i kokende vann med resten av ingrediensene og trekkes ved 90 ºC.

En skinke på 2 kg må ligge i ca. 2 timer.

 

La skinken kjøle seg ned før man skjærer den i tynne skiver.

 

 

Saltlake til oppbevaring av kjøttpålegg

vak saltlake er en oppbevaringslake som brukes til å sikre holdbarhet på hele eller store stykker av hjemmelaget eller kjøpte pålegg, som for eksempel lammerull, okserull, kokt tunge, sylte og juleskinke.

 

300 g salt

5 l vann

1 ss sukker

 

Ha alle ingrediensene i en passe stor plastboks. Rør godt til salt og sukker har løst seg opp.

Legg i kjøttpålegget og dekk boksen med et lokk.

Oppbevar kjølig. Kjøttpålegget holder seg godt i ca. 10 dager i denne laken.

 

Dette er en ideell saltlake til å oppbevare julens pålegg i. Legger du pålegget i plastposer i kjøleskap får det kortere holdbarhet enn om du legger det i en slik saltlake. I denne laken kan kjøttpålegg oppbevares uten problem i 10 til 14 dager, når stykkene ligger dekket av laken og ikke har kontakt med luft (oksygen). Laken må stå kaldt i kjøleskap eller kjølerom.

 

Bruk en plastboks med lokk til å lage laken i, og pass på at det er nok lake til at kjøttpålegget blir dekket. Legg eventuelt noe tungt over pålegget, slik at det holdes nede i laken.

 

Dersom laken får en grå hinne på toppen, så er dette en forurensing av laken. Dette kan øses av og man bør da fylle på med nylaget lake for å sikre at du har nok saltinnhold i laken og riktig mengde lake til å ha over pålegget. Har du hatt laken lenge kan det være at du må lage en ny eller fylle på ny lake på den gamle. Saltinnholdet i laken vil bli mindre etter hvert som det legges nye produkter i laken. Skyll av pålegget med kaldt vann før du legger det ned i den nye laken, da forurenser du ikke laken, og den holder seg lengre.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev