FOTO audun Aagre
KOKK olle Ahnberg og Jonas Blomstervall
appetitt 1/2011
800 g medisterfarse
1 hode hvitkål
1 gul løk
smør til steking
1 kokt, kald potet
2 dl melk
1 dl strøbrød
2 egg
4 ss soyasaus
2 ss lys sirup
2 ss kalvfond
2 ss smeltet smør
1 ss sukker
6 dl sjysaus
2 laurbærblad
10 svartpepperkorn
salt og pepper
Ta ut stilken av kålhodet og forvell det i saltet vann i ca 15 minutter. Ta opp kålen og løs den forsiktig i fine blader. Skjær bort den harde midtnerven og legg dem til side. Legg opp bladene på en skjærefjøl. Sett ovnen på 200 °C. Skrell og finhakk løken og kålrestene. Fres det gyllenbrunt i litt smør og mos potene med en gaffel. Bland melken og strøbrødet med poteter, løk og kål.
La det svelle i ca 10 minutter. Bland smeten med farsen, eggene, soyasaus, sirupen og kalvfonden. Salt og pepre. Rør raskt til en smidig smet. Legg smeten i små klikker ut på kålbladene. Rull sammen til tette kålruletter og legg dem i en smurt, ildfast form. Stek formen i midten av ovnen i ca 30 minutter til de fått en fin jevn farge.
Tilsett sjysausen og krydderet. Senk varmen til 150 °C. Braissere videre i 30-40 minutter og øs underveis med sjyen. Server kålrulettene varme med potetmos, syltede agurker og nyrørte tyttebær.