Nyhet
Hovedretter Kjøtt Grillet wagyu- ytrefilet og ripssjysaus

Grillet wagyu- ytrefilet og ripssjysaus>

Grillet ytrefilet

Krydre ytrefileten med nykvernet salt og pepper. Stek på medium høy varme i ca. 1,5 minutt på hver side, avhengig av tykkelsen. Det er optimalt med en god brun skorpe og medium stekt i midten. La kjøttet hvile i cirka 5 minutter før du skjærer det i tynne skiver. På Theatercafeen bruker vi en glovarm kullgrill for best smak på kjøttet. Du trenger cirka 100 g kjøtt per person til en hovedrett.

 

Grillede jordskokker

Vask knollene godt i kaldt vann, bruk gjerne en ny tannbørste. Del jordskokkene i to, vend dem med litt ekstra olivenolje og nykvernet salt og pepper. Grilles i en medium varm kullgrill i cirka 8-10 minutter, avhengig av størrelsen. Vend på jordskokkene så de ikke får for mye farge. Varm jordskokkene med litt meierismør, timian og finhakket hvitløk før servering. Har man ikke en grillkull, anbefaler jeg å brune dem i en grill- eller stekepanne. Stek dem ferdige i en vanlig ovn på medium høy temperatur, gjerne med litt meierismør for å beholde saftigheten. Bak dem i ovn til de er møre, men enda med litt motstand. De skal være kokte, men ikke «begravet». 1-2 stykker per person er rikelig.

 

Kantareller

Skyll kantarellene raskt i kaldt vann, tørk på papir og skjær bort eventuelle mørke flekker. Stekes rett før servering i en varm panne med litt smør og smak til med salt og pepper. Tilsett gjerne finhakket hvitløk og eller nyklippet gressløk. 5-6 stykker per person, avhengig av størrelse på soppen.

 

Ripssjysaus

 

 Reduksjon

 

Dekk bunnen av en liten kjele med honning. Kok til honningen karamelliseres og får en litt dypere farge. Tilsett en liten neve med rips, en kvast timian, 3-4 spiseskjeer ripsgelé og en kopp god rødvinseddik. Bruk ripseddik hvis det er tilgjengelig. Kok til væsken er redusert. Tilsett et glass dyp og mørk rødvin eller Amarone, og kok til væsken er redusert til 3-4 spiseskjeer.

 

Saus

Tilsett en smakfull og redusert oksekraft, ca. 500 ml til reduksjonen og kok til passe konsistens. Den skal ikke være for tynn eller for tykk. Bruk 1 ss maisenna rørt ut i litt vann om sausen er for tynn. Det er avgjørende om kraften du bruker inneholder nok proteiner eller ikke, industrikrafter har ikke det. Tilsett ripsbær ved servering.  Sausen er veldig konsentrert så det er nok med 200-300 ml til 4 personer.

 

Gulrotpuré

Skrell gulrøtter og kutt dem i terninger. Skrell en liten fersk ingefærknoll og kutt den i små terninger. Kok gulrøttene møre i vann på høy varme, det tar litt tid. Om du tror de er ferdige, kok dem i 5 minutter til for å få en homogen og glatt puré. Sil gulrøttene når de er møre og legg dem straks over i en foodprosessor. Tilsett en god klatt med meierismør og kjør til pureen er glatt og fin. Legg over i en kjele, spe med litt av kokevannet om pureen er litt tykk. Smak til med litt salt. Beregn en stor gulrot og en teskje ingefær per person. Legg kjøttet på en varm tallerken, strø med litt knust maldonsalt og anrett med grillede jordskokker, stekte kantareller, l itt rips og noen fine kvister av timian eller noe tilsvarende grønt. Server saus og gulrotpuré ved siden av – og se til at det er rikelig med Amarone i glassene.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev