400 g kalvebrissel
2 gulrøtter
1 løk
salt
sukker
2 laurbærblader
6 pepperkorn
½ fennikel
10 g fersk timian
eplecidereddik
Legg brisselen i lett altet kaldt vann i kjøleskapet over natten. Skrell grønnsakene og kutt dem fint. Kok opp 1 liter vann og ha i de kuttede grønnsakene og krydder. Smak til vannet med salt, sukker og eplecidereddik. Vannet skal smake sursøtt. Legg i brisselen, kok opp og trekk av kjelen.
La brisselen trekke i ca. 20 minutter.
Pastinakkpuré
200 g pastinakk
1,5 dl helmelk
½ dl kremfløte
salt, sukker og sitron etter smak
Skrell pastinakken og kutt fint ned. Ha den i en kjele og ha på melk og fløte. Pastinakken krever en del væske grunnet veldig høyt innhold av stivelse.
Sett på lokk og la det koke godt i 3-4 minutter. Skru ned varmen og la det hele småkoke til pastinakken er mør. Dette kan lett brenne seg, så pass godt på. Når pastinakken er mør, kjøres den opp i en mikser. Smak til med salt, sukker og sitronsaft ved servering.
Sjysaus med råkakao
5 store sjalottløk
1 liten gulrot
1 hvitløk
10 g fersk timian
½ dl tørr hvitvin
½ dl rødvin
4 dl oksekraft
1 dl kyllingkraft solsikkeolje
eplecidereddik
1 ss råkakao, fås kjøpt i helsekostbutikker
Skrell grønnsakene og kutt dem fint i tynne skiver. Varm en kjele med litt solsikkeolje og ha i grønnsakene. Fres dem godt, og la dem karamelliseres.Ha på vin og kok opp og kok til den tykner lett.
Om du ønsker en mild saus kan den reduseres ¼ og jevnes lett med maizena. Tilsett en spiseskje råkakao ved servering.
Sprø pastinakk
1 pastinakk
solsikkeolje
salt
Skrell pastinakken og høvle den tynt i så tynne strimler du kan. Friter i solsikkeolje på 160 °C til de er gylne. Ha på salt rett etter fritering. La det tørke på papir.