Lag dine egne tyske pølser. Det tar tid, men det er verdt hver bit. Tarmer til pølsene kan du få kjøpt hos slakteren eller de kan bestilles i butikker som har kjøttdisk. Har du ikke pølsestapper, kan du klemme kjøttet gjennom en vid trakt som du har trukket tarmen på. Vær gjerne to personer, det gjør jobben enklere.
Du kan også krydre med sennepsfrø, tørket chili eller fennikelfrø. 1⁄2 kg kvernet svinekjøtt, med 20-30 % fett, eller svinekjøtt- deig 1 ss salt, eller etter smak 1-2 dl melk 1 ts allehånde 1 ss karve 1 ss finhakket rosmarin 1 ts sort pepper 1-2 meter tarm Bland sammen salt og kjøtt for hånd eller i maskin med eltekrok på lav hastighet. Når saltet er godt blandet og deigen virker seig, tilsettes krydderet før du sper med melken mens du rører. Press blandingen i tarmen.
Helst bør du tørke pølsene i kjøleskapet eller under lignende forhold i 1-2 døgn. De skal ikke lagres under tørketida. Da må de ste- kes med en gang eller fryses. De kan også forkokes for litt ekstra holdbarhet. Du kan gjerne lage pølsene selv. Eller du kan kjøpe et assortert utvalg av dine favorittpølser, gjerne fra Strøm Larsen, Albert Idsøe, Jacobs eller hør med din lokale slakter. Til pølsefesten hører også godt tilbehør med og her er oppskrifter på coleslaw, sennep og ketchup.
Hjemmelaget ketchup
Dette blir 4 dl.
2 1/2 dl epleeddik
1 laurbærblad
1 ts koriander
¼ ts malt kanel
1 stjerneanis
8 ss demerarasukker
1 ½ kg overmodne tomater, uten skall og innmat
eller samme mengde gode hermetiserte tomater
1 ss pulversennep
1 fedd finhakket hvitløk
noen dråper tabascosaus etter ønske
3 ss tomatpuré
1 ts maizenna, rørt ut i vann til jevning, om ønskelig
Ha alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke i 40 minutter.
Coleslaw
½ finstrimlet nykål
1 stangselleri, i strimler
1 finstrimlet eple
4 ss majones, se egen oppskrift
4 ss crème fraîche
1 ss finkuttet soltørket tomat
Bland sammen og smak til med salt og pepper.
Basis majones
2 eggeplommer
1 ss gul sennep, eller dijon
2 ss hvitvinseddik
1 ts salt
litt tabasco eller chili paste, om du ønsker litt sting
5 dl nøytral olje
Visp sammen alle ingrediensene, bortsett fra oljen, som spes i en tynn stråle under hele prosessen. Det er viktig at alle ingrediensene har samme temperatur. Ønsker du en tynnere majones, kan du tilsette saften fra sitron eller kaldt vann. Du kan tilsette hva du ønsker av smaker i denne basen, urter, chili, grønnsaker med mere.