FOTO christian Brun
KOKK jonatan Bukkøy Arntzen
APPETITT 4/2017
2 savoykål
solsikkeolje
fingersalt
Rens savoykålen for dårlige blader, men ikke ta bort for mye. Varm opp ovnen til den er 300 °C og pensle savoykålen utenpå med olje. Dryss på litt fingersalt.
Ha savoykålen i ovnen i ca. 8 minutter, men vurder etter størrelsen på kålen. Sjekk om kålen er mør i midten etter steking.
Bruk gjerne en kniv og stikk i midten for å sjekke dette, går den lett gjennom er den ferdig. De svarte bladene utenpå etter steking skal fjernes. Kutt savoykålen i midten rett før servering, en halv savoykål er nok per person. Ha litt salt på helt til slutt.
Syltede valnøtter
200 g valnøtter
100 g eddik
100 g sukker
100 g vann
2 laurbærblader
1 ts fennikelfrø
60 g saltet smør
Kok valnøtter tre ganger i litt lettsaltet vann, da får du bort bitterheten og de blir møre.
Etter du har drenert og tørket valnøttene fra kokingen, har du dem i en kjele sammen med sukker, vann og eddik. Kok dette ned til alt blir en tykk og seig konsistens.
Tilsett smør helt til slutt og avkjøl.
ostesaus
150 g Høvding Sverre
Du kan gjerne bruke andre oster som Comte, Parmesan, Norvegia med en god og lagret smak, men gjerne en hvitost.
100 g fløte
100 g melk
20 g hvitvinseddik
salt, etter smak
Bland melk, fløte og ost sammen i en kjele. La dette varmes opp mens du rører med en visp. Dette svir seg veldig lett, så følg med.
Når osten er smeltet, siler du dette gjennom et klede eller en sil. Smak sausen opp med salt og eddik.
Estragonolje
150 g fersk, renset estragon
150 g solsikkeolje
60 g spinat
Bland alt i en blender og kjør på fullt i 12 minutter. Sil dette gjennom ett fint klede og avkjøl.
Pærer
2 pærer
hvitvinseddik
Kutt pærer i så tynne skiver som mulig, bruk gjerne en mandolin eller de kan kuttes i fine terninger. Dryss lett med litt hvitvinseddik og garner dette på savoykålen helt til slutt.