1 løk
4 poteter
2 gulrøtter
3 selleristenger
2 ss smør
1 ss frisk ingefær
1 ts rød chili
2 ts madrascurry
1 ts koriander, malt
½ ts spisskummin
1 kanelstang
1 ts tørket, malt ingefær
1 ss sukker
8 dl kyllingkraft
salt
2 dl røde linser
250 g kylling
3 dl kokosmelk
Finhakk løk og hvitløk, skrell grønnsakene og kutt dem i terninger og biter. Hakk chili og riv ingefær. Smelt smøret i en romslig kjele og stek løk og hvitløk et par minutter
med curryen. Ha i krydder, ingefær og chili.Bland i grønnsakene og stek videre et minutters tid. Ha i linsene, litt salt og all kyllingkraft. Kok i ca. ti minutter under lokk.
Renskjær kyllingen mens suppen koker, skjær den i stykker og ha i. Ha også i kokosmelk og kok videre til grønnsakene og linsene er møre og kyllingen er gjennomkokt.
Raita
1 ss spisskummin
1 ss fennikelfrø
1 ss hel koriander
Rist krydderne i en panne – da får du ut all aroma og smak. Støt i en morter.
4-5 dl yoghurt naturell, gjerne tyrkisk
zest av en halv sitron
sitronsaft, en god skvis eller to
4 vårløk, finhakket
1 agurk, skåret på langs, «innmaten» skrapet ut og hakket
1 grønn chili
svart pepper
½ ts sukker
evt. litt salt
frisk mynte og koriander
Bland alle ingrediensene og smak til med de ristede krydderne. Vil du ikke bruke alt, oppbevar restene i en lufttett boks.
La raitaen stå og kose seg en halvtimes tid før servering. Serveres med frisk koriander og mynte på toppen.
Tomatchutney med ingefær og chili
1 kg tomater
1 dl balsamicoeddik
200 g brunt sukker
600 g løk
100 g ingefær
1-2 sterke chili, gjerne Aji habanero
½ -1 hvitløk
1 ss malt eller knust allehånde
1-2 ss salt
Tomatene flås og hakkes opp i biter, putt i gryta sammen med balsamicoeddik. Tilsett sukker og fint opphakket eller revet ingefær og hvitløk,
grovhakket løk og chili, samt allehånde.
Alt røres sammen og kok deretter opp blandingen. Når blandingen har fått et oppkok, skrur du varmen ned og lar gryten putre i 1-2 timer.
Underveis smaker du chutneyen til om den trenger litt mer eddik, chili eller krydder. Når chutneyen er ferdig, fylles den på glass.
Den kan spises med en gang, men smaker enda bedre etter noen dager.