FOTO ulla Westbø
KOKK even ramsvik, Andreas Christensen og Thomas Borgan
appetitt 1/2008
200 g fet gåselever
100 g briochedeig
sesamfrø
2 pærer
1 cm vaniljestang
1 ss yoghurt
2 ss crème fraîche
50 g frosne bringebær
½ dl bringebæreddik
100 g sukker
½ dl vann
1 eple
1 egg
20 g pancomel
juice av 1 sitron
nøytral olje for fritering
minisalater
salt og pepper
Briochedeigen porsjoneres i 4 burgerbunner, heves i 1,5 time og pensles med egg og sesamfrø. Stek brødene på 180 °C i 15-20 minutter. Bland yoghurt, crème fraîche og vanilje. Riv en pære og vend den inn. Smak til med sitronjuice og salt og pepper. Kutt den andre pæren i terninger, lag lake av sukker, vann, bringebær og bringebæreddik.
Trekk den på lav temperatur til det er mørt. Eplet kuttes i strimler og vendes i sitron for å unngå at det blir brunt. Paneres i egg og pancomel. Friter på 180 °C til det er gyllent og sprøtt. Gåseleveren porsjoneres i 4 skiver. Krydre med salt og pepper på begge sider og stek i en tørr panne i ett minutt på hver side. Anrett burgeren på tradisjonelt vis med garnityret ved siden av.