1 and ca. 2,5 kg
1 ss grovt salt
1 ss kvernet pepper
1 sitron
50 g smør
4 dl vann
honning til glace
evt friske fiken til pynt
Krydre anden med salt og pepper. Bind lårene sammen ved benknokene. Legg anden på en rist i en langpanne eller ildfast form. Press over sitronsaft,
og la gjerne sitronen bli med under stekingen. Bruk en ostehøvel og lag skiver av smør, legg dem over anden. Hell på vann. Stek anden i stekeovn på 225 °C i 20 minutter.
Ta ut langpannen, fjern risten og legg anden tilbake i formen. Stikk inn et steketermometer i andebrystet og se til at termometeret ikke treffer ben.
Øs gjerne litt kraft over anden. Stek videre på 160 °C til kjernetemperaturen viser 68 °C. Dette tar ca. 40 minutter. Pensle over med honning mot slutten av steketiden.
Steketiden avhenger av størrelsen på anden. For å få et ekstra sprøtt og godt skinn kan du øse stekesjy over anden gjentatte ganger under steking.
Skru eventuelt opp steketemperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon mot slutten av stekingen. Anden er ferdig stekt, sprø, gyllen og fin.
Server gjerne med epler, svisker og noen gode ferske fiken og stekte poteter som kan stekes I andefettet i langpannen i de siste 40 minuttene.
Rødvinsaus med smak av jul
1 sjalottløk
2,5 dl rødvin
50 g usaltet smør
2 dl god kraft eller kjøttbuljong
malt stjerneanis, nellik, kanel og allehånde
salt og pepper
Kutt sjalottløken i små biter og fres den sammen med krydderiene i en kjele. Tilsett rødvin og reduser på svak varme til godt under halvparten av mengden, til du har en ganske tykk konsistens. Smak gjerne til med balsamicoeddik, solbærekstrakt eller annet .Tilsett kjøttbuljong og reduserer mengden til halvparten igjen. Sil sausen og monter med smør og smak til med salt og pepper