Hovedretter Fisk, skjell og skalldyr Torsk, agurk, erter og røkte blåskjell

Torsk, agurk, erter og røkte blåskjell>

Melkesalting

600 g torskeloin

½ liter melk

½ liter yoghurt

7 g salt

2,5 g sukker

2 fedd grovkuttet hvitløk

1 ts hel koriander

2 ts fennikelfrø

1 ts hel, ristet sort pepper

5 laurbærblader

10 g Sambhar Masala

 

Varm opp melken til 80 °C. Tilsett resten og la dette trekke på 80 °C i 15 minutter, avkjøl til kjøletemperatur. Fisken legges i saltlaken i hele fileter og la dem ligge over natten. Tas ut av melken og tørkes godt før bruk. Dryss masala-blandingen over fiskefileten og gni det godt inn.

Varmebehandles over sterk varme, fra kjøleskapskaldt til en kjernetemperatur på 47 °C. La fisken hvile noen minutter før man brekker opp lamellene.

 

Dampet, røkt og fritert blåskjell

1 kg blåskjell

2 fedd hvitløk

2 sjalottløk

1 fennikel

½ ts Khas Garam Masala

1 ss olje

0,2 dl  epleeddik

2 dl usukret eplejuice

 

Ha olje, grønnsaker, krydder og så blåskjell i en kjele. Få opp temperaturen litt før man tilsetter eddik og juice. Ha på lokk og la det dampe til blåskjellene åpner seg. Sil av blåskjellkraften og ha blåskjellene i en ildfast form.

Røyk blåskjellen som anvist nedenfor. Avkjøl og plukk dem fra skallet sitt.

 

Et eksempel på kaldrøyking

Temperaturen på røyken må ikke overstige 15-30 °C. Optimal temperatur  ligger et sted mellom 15-20 °C.

Dette gjøres enkelt med å tilsette isbiter som legges i en bakk under røyken.

Røykeprosessen under optimale forhold tar fra 30 minutter til 1 time, litt ettersom hvilken tykkelse eller del av fisken som røykes.

Skal man varmrøyke må fisken krydres og saltes minst 2 timer før den røykes. Temperatur på varmrøyking ligger på rundt 80-100 °C. Fisken er ferdig etter ca. 20-30 minutter.

 

Røkt og fritert blåskjell

 

Renset blåskjell

salt og pepper

2 egg

mel og brødkrumme

 

Paner blåskjellene i mel, egg og panko. Disse skal friteres rett før servering i nøytral olje på 160 °C.

 

Erter, mynte og grønn chilipuré

100 g grønne erter

10 g mynteblader

2 grønne chili, uten frø, finhakket

 

Kok ertene i lettsaltet vann i to minutter. Kjøres i blender med mynte, chili og litt av kokevannet. Smak til med salt. Skal man ikke bruke pureen med en gang,  avkjøles den kjappest i en bakk med isvann. Da beholdes fargen.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev