FOTO stian Broch
KOKK nicolai Ellitsgaard Pedersen
appetitt 1/2018
Syltede beter
Gulbeter
200 g 7% klar eddik
200 g farin
vann granskudd
Pakk en stor bete inn i staniol og bak den i ovnen på 160 °C til den er ferdig. Det tar ca. 40 minutter.
Fjern skallet og sylt den i en lake laget av 200 g sukker, 200 g vann, 200 g 7% klar eddik og en liten håndfull granskudd. De må syltes i minimum 3 dager før bruk.
Fermenterte beter
1 stor gulbete
salt og vann
Skrell en stor gulbete og lag en blanding med 1 liter vann og 20 g salt. Rør saltet ut i vannet til det er oppløst. Legg gulbeten i et rent sylteglass med sprit og tilsett saltvannsoppløsningen.
La det stå i stuetemperatur i 14 dager. Deretter settes glasset kjølig i 7 dager til det er klart for bruk.
Terrin
fermentert gulbete
rå gulbete
syltet gulbete
saltet stikkelsbær
syltede blomsterknopper av ramsløk sar
Lag terrinen ved og kutte fermentert, syltet og rå beter i tynne skiver. Legg dem lagvis på hverandre med først syltet, så fermentert og så rå.
Gjenta til du har en god tykkelse. Kutt i en passe form og oppbevar den i stuetemperatur til servering slik at den ikke er iskald når den skal spises.
Ved servering pyntes den med små kuttede og fermenterte stikkelsbær, små kuttede grønne einebær og syltet ramsløkblomsterknopper.
Kok opp fiskekraften, tilsett vingetang, revet bottarga og grann. La det trekke i 24 timer på kjøl.
Sikt sausen og la den redusere før servering. Monter med 200 g smør og 2 eggeplommer. Den skal ikke koke etter at smør og egg er tilsatt så her må man passe på litt. Smak til med hylleblomsteddik.
Torsk og vingetangsaus
1 liter fiskekraft av torsk
10 g bottarga av torskerogn
50 g tørket vingetang
200 g mør
2 egg hylleblomsteddik
20 g granskudd
Fiskekraft
4 liter vann
2 kg torskehoder
100 g finkuttet kepaløk
200 g finkuttet purre
200 g finkuttede gulrøtter
150 g finkuttet selleri
30 g finkuttet hvitløk
50 g persille, med stilk
50 g dill, med stilk
Rens torskehodene for gjeller og blodrester. Legg dem i en gryte og dekk med vann. Kok opp gryten og la det småkoke i 20 minutter. Trekk gryten fra varmen og la den stå og trekke i 1 time.
Sikt hodene fra kraften. Vask og kutt alle grønnsakene og kok dem med fiskekraften til de er helt gjennomkokte. Sikt dem fra og reduser kraften til 1 liter.