En perfekt måte å bli kvitt restene etter lutefiskmiddagen.
800 g fjellmandelpotet fra Oppdal
2 dl fløte
5 ss Rørossmør
salt og pepper, etter smak
2 ss mel
4 dl melk
800 g kokt eller stekt lutefisk fra Glea, Lofoten
400 g frosne, grønne erter
4 skiver fint brød, uten skorpe
150 g tørrsaltet bacon fra Aron Mat
2 sjalottløk, i båter
2 ss eplecider fra Ulvik saft og Cideri
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre. Mos potetene møre med en visp og rør inn fløte og 1 ss smør. Smak til med salt og pepper.Smelt 2 ss smør i en kjele og pisk inn melet. Spe med melken under pisking og la det koke i 5 minutter. Ha den kokte eller stekte lutefisken i den hvite sausen. Kok opp en kjele med godt saltet vann.
Kok ertene i 15 sekunder. Kjør halvparten av ertene sammen med 1 ss smør med en stavmikser til jevn puré. Smak til pureen med salt og pepper. Anrett potetpuré, hvit saus med lutefisk og ertepuré lagvis i en ildfast form. Del opp brødet i grove smuler og ha på toppen av formen. Stek formen i ovnen på 180 °C i ca 20 minutter.
Kutt baconet i terninger og stek det sprøtt i en stekepanne. Ha i 1 ss smør og løken og la det blir brunt. Ha i resten av de grønne ertene og eplecider og la det bli varmt. Ha baconblandingen over lutefiskgratengen like før servering.