FOTO stian Broch
KOKK robert Pfarl, Hannes Killian og Philip Gudd
appetitt 3/2013
250 g sjalottløk
500 g søtpotet
500 g kålrot
500 g gulrot
500 g sellerirot
500 g persillerot
1 dl olivenolje
1 dl hønsebuljong
1 ss sitronsaft
1 rød chili
1 ss revet frisk ingefær
1 ss sukker
Rotgrønnsaker egner seg godt til å bake i ovnen eller på en Josper grill. Det en enkel måte å tilberede råvarene på. Lag din egen blanding, beregn ca 250 g råvarer pr person.
Grønnsakene renses og skjæres i tykke staver eller skiver, de kan blandes sammen eller bakes hver for seg. Del sjalottløken i to. Søtpotet vaskes, deles først i to og deretter i skiver. De øvrige rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter.
Bland alle grønnsakene sammen og ha de i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og sitronsaft. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene. Dryss sukker over og bak de i ovn 180° C eller i Josper-grillen til de er møre. Her serveres grønnsakene til grillet fisk med sjøkrepsfumet. Denne oppskriften kan også brukes som sjøkrepsuppe.
sjøkrepsfumeT
8 sjøkrepsskall
6 ss olivenolje
1 gulrot
4 sjalottløk
1 purre
4 hvitløksbåter
½ fennikel
4 kvast frisk timian
4 kvast frisk persille
2 ss tomatpure
8 cl cognac
5 dl hvitvin
5 dl fiskekraft
5 dl vann
2,5 dl kremfløte
sitronsaft etter smak
salt og pepper
kajennepepper
200 g sjøkrepskjøtt
10 g smør
Sjøkreps-fond
Skjær gulrot og purre i skiver. Kutt fennikel grovt opp. Varm oljen i en vid gryte. Legg i sjøkrepsskall. Ha oppi grønnsaker på maksimum 3 cm størrelse, samt urter. Rør i tomatpuréen. Brun godt. Hell over konjakken. La den bli litt varm og tenn på. Ha alltid klar et lokk når du flamberer, bare i tilfelle. Denne prosessen gir ekstra god smak til kraften.
Spe med vin og fiskekraft. Kok opp og tilsett vann. Skum av og ta opp skallene. Kjør resten jevn i kjøkkenmaskin. Press massen gjennom en sikt. Ha basisen tilbake i kasserollen og kok på svak varme i 20 minutter. Du kan alternativt koke den i 30 minutter og så sile uten å kjøre i kjøkkenmaskin. Sil gjennom fin trådsikt eller klede. Kok inn sjøkrepsfond til halv mengde og bruk den som saus til fisken eller lag suppe.
Sjøkrepsuppe
Tilsett fløten i sjøkrepsbisque og kok inn til suppen tykner og smaker godt. Smak til med litt nypresset sitronsaft, salt og pepper.Skjær sjøkrepskjøttet i passende serveringsstykker og varm dem i litt suppe.Kok opp suppen. Visp i smøret like før servering. Suppen må ikke koke etterpå. Øs suppen over i varme suppekopper og pynt med valgt garnityr.
lime-mulsjon
3 eggeplommer
250 g klaret smør
4 ss vann
1 ss eddik eller hvitvin
1 knivsodd hvit pepper
litt kajennepepper, sitronsaft og salt etter smak
1 ss lime
Kok eddik eller hvitvin, vann og pepper i noen minutter og sil blandingen gjennom et filter. Hell blandingen tilbake i kjelen og visp inn eggeplommene. Sett kjelen i vannbad som ikke må koke, men likevel være varmt. Visp blandingen kraftig til den tykner. Smelt smøret og avkjøl det litt. Rør det inn i sausen litt om gangen, under kraftig visping. Begynn med noen dråper og øk etter hvert til en tynn stråle. Smakes til med salt og limesaft .
Hell det på kremblåseren og lad med en kullsyrepatron. Rist noen ganger og la flasken stå i varmt vann til bruk.