Salsa roja
1 gul løk
4 søte, små cherrytomater
7 hvitløksbåter
tørket chili etter smak og styrke, bruk gjerne guajillo eller ancho
2 dl god kyllingbuljong
fersk koriander
salt og lime, etter smak
Finhakk alle ingrediensene eller kjør de grovt på i en mikser. Smak til med salt og lime.
Corn salsa
2 ferske maiskolber
1 finhakket fersk chili
1 gul, liten finhakket paprika
2 finsnittede vårløk
2 ss soyasaus
røykt paprikapulver
saften av 1 lime
fersk koriander og mynte
Stek kolbene i en tørr panne til de har fått svimerker. Avkjøl og skrap av kornene. Bland alle ingredienser sammen og smak til med salt.
Syltet rødløk
2 tynnkuttede rødløk
2 dl hvitvineddik
½ dl sukker
1 ss salt
1 laurbærblad
1 fersk habanero
1 ss rødbetsaft
Bland ingrediensene unntatt chilien. La dem koke opp og simre i 30 sekunder. Avkjøl, og hell over i et lufttett glass sammen med chilien. La det stå 8 timer i kjøleskapet før bruk. Dette er holdbart et par dager i kjøleskapet.
Chilibønner
1 tørket chipotle
2 dl vann
4 hvitløkfedd
1 gul løk
½ pakke godt bacon
maisolje
2 ts kummin
1 ts tørket oregano
1 boks svarte bønner
salt og pepper etter smak
Rens chilien og kok den i vannet i ca 15 minutter. Finhakk og stek løk, bacon i terninger og hvitløk i olje. Krydre med oregano og kummin. Tilsett bønner og chilivannet. La det simre i 15 minutter til bønnene er møre.
Rør og mos litt i bønnene og smak til med salt og pepper.
Grillede maiskolber
4 ferske maiskolber med hams
2 ss romtemperert smør
saft og skall fra 1 lime
1 ts maldonsalt
Rens maiskolber og ha dem i en kjele med kokende vann i ca. 2 minutter. Rør sammen smør, limesaft og skall. Pensle maiskolber med limesmør og grill i 5-6 minutter. Snu dem noen ganger underveis. Strø maldonsalt over ved servering.
Pensle gjerne maiskolbene med limesmør både før og etter grilling for ekstra god smak.
Du kan også legge kolbene rett på grillen i hamsen.
Legg dem på indirekte varme eller i folie.