Tex Mex
Salsa roja
1 gul løk
4 søte, små cherrytomater
7 hvitløksbåter
tørket chili etter smak og styrke, bruk gjerne guajillo eller ancho
2 dl god kyllingbuljong
fersk koriander
salt og lime, etter smak
Corn salsa
2 ferske maiskolber
1 finhakket fersk chili
1 gul, liten finhakket paprika
2 finsnittede vårløk
2 ss soyasaus
røykt paprikapulver
saften av 1 lime
fersk koriander og mynte
Stek kolbene i en tørr panne til de har fått svimerker. Avkjøl og skrap av kornene. Bland alle ingredienser sammen og smak til med salt.
Syltet rødløk
2 tynnkuttede rødløk
2 dl hvitvineddik
½ dl sukker
1 ss salt
1 laurbærblad
1 fersk habanero
1 ss rødbetsaft
Bland ingrediensene unntatt chilien. La dem koke opp og simre i 30 sekunder. Avkjøl, og hell over i et lufttett glass sammen med chilien.
La det stå 8 timer i kjøleskapet før bruk.
Dette er holdbart et par dager i kjøleskapet.
Chilibønner
1 tørket chipotle
2 dl vann
4 hvitløkfedd
1 gul løk
½ pakke godt bacon
maisolje
2 ts kummin
1 ts tørket oregano
1 boks svarte bønner
salt og pepper etter smak
Rens chilien og kok den i vannet i ca 15 minutter. Finhakk og stek løk, bacon i terninger og hvitløk i olje.
Krydre med oregano og kummin.
Tilsett bønner og chilivannet.
La det simre i 15 minutter til bønnene er møre.
Rør og mos litt i bønnene og smak til med salt og pepper.
Grillede maiskolber
4 ferske maiskolber med hams
2 ss romtemperert smør
saft og skall fra 1 lime
1 ts maldonsalt
Rens maiskolber og ha dem i en kjele med kokende vann i ca. 2 minutter. Rør sammen smør, limesaft og skall. Pensle maiskolber med limesmør og grill i 5-6 minutter.
Snu dem noen ganger underveis. Strø maldonsalt over ved servering.
Pensle gjerne maiskolbene med limesmør både før og etter grilling for ekstra god smak.
Du kan også legge kolbene rett på grillen i hamsen.
Legg dem på indirekte varme eller i folie.
Burgere med marg
500 g god karbonadedeig
2 middels store finhakkede rødløk
3 små skiver brød, uten skorpe
6 ss marg
1 stort sammenvispet egg
4 ss nyrevet parmesan
1 ts havsalt
1 ts nykvernet pepper
olivenolje til steking
Stek løken gyllen i litt olivenolje på svak varme til den er myk og avkjøl. Kjør brødet til smuler og ha den avkjølte løken og resten av ingrediensene i en bolle.
Bruk rene hender og kna sammen. Del i 6 emner for burgere eller 18 for slidere.
Med fuktige hender former du ca 2 cm tykke burgere.
Has på smurt bakebrett eller på grillen.
Tilbehør til burger kan være salat, sylteagurk, cheddarost, jalapenos, sylta chili
eller god BBQ-saus som pensles på til slutt eller før osten skal smeltes.
Serveres med salat, stekte poteter eller bakt potet og hjemmelagede burgerbrød.
Chilimajones
5 ts majones
2 ts tomat eller chiliketchup
1 ss paprikapulver eller cayennepepper
saften av en lime
Bland ingrediensene godt sammen og smak til med mer lime og salt.
Mole
6 tørkede chilier, ta vare på bløtevannet
2 skrelte, grovhakkede løk
2 fedd hvitløk, i tynne skiver
1 ts spisskummin
1 ts malt kanel
2 ts sesamfrø
1 boks hakkede tomater
3 ts sterkt kakaopulver
havsalt og kvernet pepper etter smak
100 g 70 % sjokolade i biter
god rødvinseddik etter smak
Legg chiliene i bløt i 9 dl kokende vann og la dem ligge i bløt i 15 minutter. Stek løk, hvitløk og chili i en stor kjele med olivenolje sammen med kummin og kanel.
Kok til det er mørt. Spe med bløtevannet og tomater. Gi et oppkok og la det småkoke.
Tilsett kakao, salt og pepper og sjokoladebiter. La dette småkoke i 5 minutter.
Hell over i en foodprosessor og kjør noen minutter. Smak til med rødvineddik, salt og pepper.