4 snacksagurk, fra Hanasand Gartneri
4 ss 7 % eddik
4 ss sherryeddik
1 ts sennepsfrø
1 ss krondill
4 skiver fersk pepperrot
½ dl nyr
½ dl rømme
1 ss finhakket sjalottløk
1 ts finhakket bergmynte
t ts fersk sitronsaft
salt og pepper
4 makreller
1 hvit, gul, grønn og en lilla blomkål
100 g kantareller
1 ss god olje
3 ss smør
Tenn et hyggelig bål i grillen, gjerne med vellagret eik. Start med å skrelle små agurker og skjær dem i tynne, avlange skiver. Kok opp lake med eddik, sennepsfrø, krondill og fersk pepperrot. Kjøl av og legg agurkene i laken.
Bland nyr og rømme, finhakket sjalottløk og bergmynte og tilsett blandingen.
Start med å rense makrellen. Vask den godt og snitt tynne skiver vertikalt på det tykkeste partiet med en skalpell eller en skarp kniv ned i fiskekjøttet. Tørk den godt.
Kok en blomkålpuré på hvit blomkål med et fedd hvitløk, melk og fløte. Kjør den glatt med stavmikser og smak til med salt, pepper og sitron. Riv den andre blomkålen i små biter med hendene.
De små bitene skal stekes sammen med kantareller i panne og brukes til garnityr. Rens deretter kantareller.
Grill de hele makrellene på varm, vedfyrt grill når veden har blitt til glødende kull. Legg blomkålpureen på tallerken. Stek små kvister av rå blomkål og kantarell i panne med litt olje og tilsett smør og stek det gyllent brunt.
Garner rundt pureen og legg syltede agurker på toppen av pureen, rømme og nyrblandingen over agurkene og makrellen til slutt.
Man kan garnere med agurkblomst eller løkspirer.