Tynnribbe
2 kg tynnribbe
2 ss salt
1 ss malt pepper
2 dl vann
Rut ribba og gni godt inn med salt og pepper. La den ligge på kjøl over natta før du steker den.
Sett ovnen på 230 °C. Legg ribba i en langpanne med svoren opp. Legg en tallerken opp-ned under ribba slik at den blir litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort.
Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Etter dette fjerner du aluminiumsfolien, og setter ned temperaturen i ovnen til 200 °C. Stek ribba videre i ca. 90 minutter til svoren blir sprø.
Etterfyll med vann i langpanna om nødvendig. Når svoren er jevnt over sprø, tas ribba ut og avkjøles minimum 30 minutter før den kuttes i skiver. Ta vare på stekesjyen.
Stekesjy
3 fedd hvitløk
1 rød chili
2 små sjalottløk
1 liten knoll ingefær
soyasaus, sesamolje og sriracha
Skrell og finhakk grønnsakene og fres dem lett i en liten gryte. Hell over stekesjyen og fettet fra ribba.
La gryta småputre til sausen er blitt litt redusert. Sil av og smak til med soyasaus, sesamolje og sriracha.
Lettsyltet kålmiks
1 hode av rødkål
5 lime
2 ss rørsukker
2 røde chili
1 knoll ingefær
3 fedd hvitløk
Skrell og finhakk chili, ingefær og hvitløk. Miks i en bolle med limesaft og rørsukkeret. Finhakk rødkålen og bland med dressingen.
Gni dette litt godt inn i kålen og la det stå over natta.
Vaffelrøre
650 g hvetemel
3 egg
1,5 dl smeltet smør
3 dl fløte
7 dl melk
15 g salt
15 g bakepulver
revet ost av ønsket type
syltede, grovhakkede jalapenos
Bland det tørre og det våte separat, og miks de to blandingene sammen. Juster med vann hvis røren blir for tykk. Tilsett ost og jalapenos før steking. Stek i vaffeljern.
Topping
1 hode av kinakål
frisk salat
finsnittet vårløk
koriander
ristede sesamfrø
Finhakk kinakålen og miks lett sammen med rødkålmiksen.
Mens vaffelen stekes gyllen i vaffeljernet, steker du ribbebiter i en stekepanne med sjysausen.
Legg vaffelen på tallerken, ha på frisk salat og den lettsyltede kålmiksen. Ha over biter med ribbe og topp med vårløk, koriander og ristede sesamfrø.