Tagetessorbet
375 g sukker
225 g vann
90 g glukose
40 g juice fra kvede
6 laurbærblad
Kokes opp og slås over stilkene under.
60 g tagetesstilker
40 g sitronverbenastilker
400 g kjernemelk
350 g yoghurt
Trekk smeten i 2 døgn. Sil og bland med kjernemelk eller yoghurt. Kjøres i ismaskin og nytes.
Plomme
1 kg modne, faste plommer
10 g salt
100 g epleeddik
200 g sukker
300 g vann
Kok opp vann, eddik og sukker og avkjøl. Halver gode norske plommer og ta ut kjernene. Vend dem opp med saltet og la det trekke i 20 minutter. Legg dem i syltelaken.
Olje
Ta bladene av stilkene på tagetes og sitronverbena. Varm opp oljen til 70 °C og miks i blender til fargen er fin og grønn. Sil og avkjøl.
Müsli
200 g lettkokte havregryn
50 g hasselnøtter
100 g solsikkekjerner
100 g honning
100 g eplejuice
1 ss saltet smør
Hakk nøttene i grove biter. Bland alle ingrediensene i en bolle. Løs opp honningen i vann. Bruker du hard honning, bør du koke opp vannet først. Bruker du flytende honning er ikke det nødvendig.
Spre alt utover i ei stor langpanne med bakepapir i bunnen. Stek müslien på 170 °C mellom 20 og 30 minutter. Du bør røre minst et par ganger underveis. Følg nøye med mot slutten – du vil at blandingen skal bli brun, men ikke brent. Avkjøles.
Legg müsli i bunn av tallerken. Legg så en kule sorbet, og lag en liten grop til olje. Det er fint å garnere med blomster. Her har vi brukt tagetes og tusenfryd fra egen hage.