Her kan man få brukt opp halvtørre osteskalker som tar opp «plass» i kjøleskapet. Har man noen gamle tomater liggende og man ikke har lyst på tomatsuppe, kan du tørke dem i ovnen.
Tomatene kan oppbevares på glass med olivenolje i kjøleskapet, da kan de holde seg fint opptil 2 uker. Sprø solsikkekjerner er også fint å ha liggende, smaker like godt i supper og salater som på brødskiva.
Rugbrød
Til 4 skiver
100 g revet Holtefjellost, eller annen type hard ost
1 dl fløte
12 cherrytomater eller andre typer tomat
solsikkekjerner
1,5 dl crème fraîche
salat, salt og sukker
Holtefjellkrem
Ha fløte i en kjele og kok inn i ca. 2-3 minutter. Ta kjelen av varmen og tilsett osten. Rør til den er glatt og sett kaldt.
Visp crème fraîche på en kjøkkenmaskin til den blir stiv. Bland deretter inn i den kalde ostemassen med en slikkepott.
Smak til med salt.
Semitørkede tomater
Del tomatene i to og legg på stekebrett. Strø på et tynt lag med sukker og salt. Tørkes i ovnen på 100 °C i 2-4 timer, kommer ann på ovnen.
Salte- og ristede solsikkekjerner
Kok opp vann og godt med salt. Ha i solsikkekjerner og la det koke i ca. 10 minutter. Sil av vannet og spre kjernene utover på stekebrett. Stekes i ovnen på 180 °C til de er gylne. Her kan man lage opp en del og oppbevare i en lufttett boks eller på glass.