4 bunter vårløk
4-5 melne poteter
2 ss smør
6 dl vann eller buljong, eller kyllingkraft
1 dl fløte
Vask og rens vårløken. Legg 3-4 stykker til side. Kutt dem opp, ta med litt av det grønne, men ikke alt. La det være igjen noen fine friske biter.
Skrell potetene. Smelt smøret og surr vårløken til den er blank. Tilsett poteter og surr noen minutter til, gjerne under lokk. Kok opp væske og tilsett.
La det koke til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett fløten og kok i fem minutter til. Mos suppen så mye som du ønsker med en stavmikser, det er godt med litt biter i.
Smak til med salt og eventuelt pepper.
Potetchips
6 store poteter, med skall
frityrolje
godt salt
Skjær potetene I tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin. Skyll dem godt og la skivene tørke på et papir.
Varm opp frityr eller nøytral olje til kokepunktet og legg noen skiver opp i gryten av gangen. Friter til de er gylne på begge sider.
Ta dem opp og avkjøl på papir. Krydre med salt. Server suppen med chipsen, purre og gressløkolje.
Gressløkolje
1 bunt gressløk
3 dl solsikkeolje
salt og nykvernet pepper
Bland alle ingrediensene i en hurtighakker og spe med olje til passe konsistens og farge. Krydre med salt og pepper.