FOTO Stian Broch
KOKK Jonathan Bukkøy Arntzen
appetitt 1/2015
1 pakke Røros Smør
1 purreløk
Ha ønsket mengde romtemperert økologisk Røros Smør i en kjøkkenmaskin. Kjør smøret til det er hvitt i fargen, luftig og har et glanset preg.
Kutt den grønne delen av purreløken og fordel bladene på et stekebrett med bakepapir.
Stek purreløken i ovnen på 230 °C til den er sort og forkullet.
Mal den til fint pulver med en hurtigmikser.
Smøret oppbevares i romtemperatur før servering. Om det skal lagres lengre kan det settes i kjøleskapet.
Smøret må da tempereres og piskes opp med en slikkepott før servering.
Anrett smøret på ønsket fat, fjøl eller annet og dryss asken over smøret
gjennom en finmasket sil.
Smøret får en fin røkt smak av løk og passer til brød og flatbrød servert til speket mat, så vel som til supper og gryter.
Ønsker du en hint, kan maten stekes i det.