FOTO stian broch
KOKK jimmy øien, mads Revheim-skjolden, andre Grude Christiansen og vibeke Tomasseny
APPETITT 2/2019
Fermentering med vann og salt
En del grønnsaker egner seg ikke å fermentere i sin egen væske, da kan man lage en saltlake, som den fermenterer i.
Gjør følgende
Kutt grønnsakene til ønskede biter
Fyll grønnsakene i et glass
Fyll på med ønsket krydder
Kok vann
Hell 2 dl vann i en beholder
Tilsett 1 spiseskje salt per liter vann
Rør ut saltet
Tilsett 8 dl vann fra springen. Saltlaken skal nå være i romtemperatur
La stå på kjøkkenbenken til ønsket smak og konsistens.
Husk
Bruk rene glass, men de trenger ikke være sterilisert. Vanlig kjøkkenhygiene holder.
Bruk økologiske råvarer så langt det er mulig.
Bruk skall på grønnsakene så langt det er mulig. Bruk heller en grønnsaksbørste enn skreller.
Er det varmt i rommet der du fermenterer, bør glassene plasseres et annet sted.
Mellom 15-25 ° C er greit men rundt 20° C er ideelt.
Det som er fint med fermentering er at man kan i grunnen fermentere alt her har man fermentert skonsonerot.