1 stort kålhode
smør til bruning
bakte epleskiver
stekte gule sultanrosiner og svisker
litt frisk timian
sukker eller sitron, eddik, litt salt og pepper etter smak
Bakte epleskiver
Fjern kjernehuset og stilken på eplene og skjær de i passe båter. ikke for tynne da går de fort i stykker under bakingen. Smør et bakebrett med nøytral olje og legg eplebiter på. Bak på 180° C til eplene er myke og lett gylne.
brunkål
Kålen snittes veldig fint. Ikke bruk de tykke skivene på kålhodet, de vil aldri bli brune. Brun smør lett i en jerngryte. Ha i kålen. Det er veldig viktig og ikke mer enn ca 2 ss skjeer av gangen. La kålen surre i smøret og rør hele tiden. Når kålen har fått en lett brun farge, tas den opp å legges i en bolle Tørk vekk det gamle smøret i gryten.
Brun nytt smør i gryten legg i mer kål. Dette gjentas til du har fått den menge kål du ønsker, 1 ss smør og 2 ss kål. Dette er en prosess som tar lang tid. Når all kålen er brunet legges den i en gryte på svak varme å justeres med sukker og eddik. Sitron kan brukes istedenfor eddik.
Kålen kan lages på forhånd å fryses ned. Vent da med å tilsette eddik og sukker. Legg små svisker i bløt noen timer. Legg dem opp på et tørkepapir. Stek raskt gule sultanrosiner og svisker i varm panne. Dander brunkålen på et fat og fordel epler, svisker og rosiner utover og pynt gjerne med fersk timian.
Brunkål er husmannskost og brukes både i Sverige og Danmark. Den passer ypperlig til svinekjøtt både ribbe, stek og knoke og også til stekt flesk. Pass på at den blir passe fuktig. Salt den gjerne ut i fra hva du skal bruke den til. Du kan også justere med stekefettet fra svinekjøttet.