4 matjesfilet
4 røkt bøkling eller brisling
8 potet
meierismør
3 dl seterrømme
1 bunt gressløk
5 reddik
1 gulbete
1 rødbete
1 rødløk
1 pakke feltsalat
1 pakke hjertesalat
urter og pepperrot
1 dl hvitvineddik
2 dl sukker
3 dl vann
salt, pepper, oliven olje og solsikkeolje
Kutt potetene og kok i vann med salt, og smør til de er ferdige. Matjesfiletene kuttes i strimler på ca 1 cm tykkelse. Kok betene i saltet vann til de er helt gjennomkokte.
Skrell og kutt betene i lik størrelse, gjerne i båter eller terninger. Kok opp 3 dl vann, 2 dl sukker og 1 dl eddik sammen med krydderet, nevnt ovenfor.
Når sukkeret er løst opp, helles syltelaken over bitene med beter. La ca 2 dl være igjen til rødløken. Denne kuttes i tynne skiver og kokes ferdig i resten av syltelaken.
Vask alle salater og urter. Kutt litt av gressløken helt fint og bland med rømmen. Smak til med salt, pepper og pepperrot.
Resten av gressløken kjøres i blender sammen med 2 dl solsikkeolje og salt. Kjør i 2 minutter og kok opp og siles gjennom en fin sil.
Alle ingredienser anrettes oppå pepperotrømmen. Her er det også godt å få noe sprøtt inn som f.eks stekt brød, potetchips eller lignende.