Syltede rødbeter
1 stor rødbet
vann så det dekker
2 ss sukker
3 ss sherryeddik
litt salt
Vask rødbeten godt og kok den mør i vann, det tar ca 25-30 minutter. Fjern skinnet fra rødbeten. Kutt rødbeten i passe store terninger. Sil over 3 dl av kokelaken i en ny kjele og tilsett sukker og eddik.
Kok opp og hell halvparten over rødbetsterningene og tilsett litt salt. Resten sparer du til sildefiletene. La rødbeten ligge i laken over natten.
Rødbetsyltet spekesild
2 stk utvannede sildefileter fra produsenten Carlos, den gule boksen
1,5 dl rødbetlake
Legg de utvannede sildefiletene i kald rødbetslake over natten.
Kutt hver filet i to på langs før servering.
Pepperrotkrem
1 dl seterrømme
1 ss fint reven pepperrot
1 ss sitronsaft
salt etter smak
Pisk opp seterrømme med sitron og litt salt. Når den er stiv vendes pepperrot inn. Fyll crèmen på sprøytepose.
Potetchips
2 små poteter, amandine eller mandelpotet
rapsolje til fritering
salt etter smak
Skiv potetene så tynt som mulig, bruk helst en mandolin. Skyll skivene i kaldt vann. Tørk de godt og friter de gylne i 160° C olje. Løft ut, la de dryppe av på tykt kjøkkenpapir og krydre med litt salt.
Rugsmuler
1 skive dansk rugbrød
1 ss smeltet normalsaltet smør
Litt salt etter smak
Bryt opp rugbrødskiven i mindre biter og bland de godt med smeltet smør og litt salt. La dem tørke eller steke i 140° C ovnen til de blir sprø, det tar ca 25 minutter.
La rugbrødet renne av seg på tykt kjøkkenpapir og knus eller pulse, til det blir til små smuler, i en blender.
Anrett sildesalaten i små glass. Begynn med noen rødbetsterninger, noen klatter pepperrotrømme og litt dill i bunn, legg på en sildefilet, mer rødbetsterninger, pepperrotrømme, potetchips og dill.
Strø over rugsmuler til slutt.