200 g Kalix løyrom
6 bakepoteter
4 mandelpoteter, eller annen smaksrik potet
4 sjalottløk
1 hvitløk
5 dl olivenolje
1 bunt timian
200 g smør
5 dl kremfløte
5 dl melk
litt crème fraîche
100 g smør, til nøttesmør
rosmarin
3 sitroner, saft og zest
Potetkrem
Stek bakepotetene i ovnen til de er helt møre på 180 °C. Dette tar ca. 1-2 timer avhengig av størrelse. Mens de steker i ovnen, kan du varme opp fløte, melk og 200 g smør. Et lite tips er å tilsette litt hvitløk og timian for å få ekstra smak på melken.
Når bakepotetene er ferdig, kutter du dem i to. Bruk en skje for å ta ut innmaten. Spar gjerne på potetskallet, det er veldig godt å fritere senere som garnityr. Bruk en visp eller potetpresser om du har det, og tilsett fløte og melkeblandingen til potetene.
Til slutt smakes det til med litt salt og pepper før du vender inn crème fraîche etter smak.
Konfiterte poteter
Kutt mandelpoteter i to og kok i vann med litt salt til de er møre. La dem dampe av i fem minutter. Ha det opp i en liten kjele med olivenolje, et par fedd hvitløk og timian.
Nøttesmør
Ha smøret i en kjele og stek det til det er gyllent og tilsett finhakket rosmarin. Smak til med sitronzest, sitronjuice og salt etter smak. Garner med sjalottløk kuttet i skiver til slutt.